Kampanya kapsamında dünya sendikaları hükümete uyarı mektupları göndermeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bundan sonra gerçekleştireceği her yurtdışı programında sendikaların protestolarıyla karşılanacak.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun değiştirilmesi talebiyle uluslararası bir kampanya başlattığı öğrenildi. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sendika yasalarının değiştirilmesi yönünde yıllardır sürdürülen hiçbir çabanın “sonuç vermemesi” nedeniyle uluslararası bir kampanya başlattıklarını ifade etti. 

KAMPANYA DÜNYA SENDİKALARI İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLECEK
Kampanya kapsamında ilk adım olarak, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) üyelerini, hükümete mektup yazarak, “Sendikalar Yasası’nı ILO Sözleşmeleri’ne uygun biçimde değiştirmesi gerektiğini” hatırlatmaya davet ettiklerini ifade eden Görgün, “Bilindiği gibi Uluslararası Çalışma Konferansı geçtiğimiz yıllarda Türkiye’yi sendikal haklar konusunda en kötü ülkeler listesine alarak, ILO Sözleşmeleri’ne uygun bir yasa hazırlama uyarısı yapmıştı.
 
Ayrıca AB üyelik sürecinin önemli bölümlerinden biri olan “Sosyal Politikalar ve İstihdam” konulu 19. Fasıl’ın açılabilmesi için sendikalar yasasının ILO Sözleşmelerine ve Avrupa Sosyal Şartı’na uygun biçimde değiştirilmesi gerekiyor. Hükümet bu zorunluluğu sürekli unutuyor. Biz defalarca gerek yazılı açıklamalar ile gerekse sokaklarda yürüyüşlerle hatırlattık. Bir kez de Avrupalı işçi örgütleri bu durumu hükümete kendi dillerinden anlatacaklar” dedi.

Kampanyanın ilk aşamasında hükümete e-mail, faks ve mektup yoluyla uyarılar yapılacağını sözlerine ekleyen Görgün, “Daha sonra Sayın Başbakan hangi ülkeye giderse oradaki sendikalar aracılığıyla bu talebimizi hatırlatacağız. Fransa’ya gitse CGT, Kore’ye gitse KCTU, İtalya’ya gitse CGIL, Brezilya’ya gitse CUT, Güney Afrika’ya gitse COSATU? ‘Hoş geldiniz’ diyecek. ‘Hoş geldiniz ama sendikaların haklarını ne zaman vereceksiniz?’ diye soracaklar. Uluslararası sendikal hareketin Türkiyeli işçileri yalnız bırakmayacağını biliyoruz” dedi. (ANKA)