Kenan Biter'in haberi

Kamu alacaklarının süratle tahsil edilerek zaman tasarrufu sağlanması, takip masraflarının en aza indirgenmesi ve iş yükünün azaltılması amacıyla haciz uygulamalarında hayata geçirilen elektronik haciz (e-haciz) dönemi başladı...

 40'a yakın banka ile 6183 sayılı yasa çerçevesinde yapılan protokoller sonucunda Maliye Bakanlığı vergi borcu olanların hesaplarından e-haciz yöntemiyle tahsilâtlara başlarken, SGK da  aynı yöntem ile 2013 yılı içerisinde prim borcu olan mükelleflerin direk banka hesaplarına yönelerek tahsilat yapmaya başlayacak.

E-haciz uygulaması ile Maliye Bakanlığı ilk olarak motorlu taşıtlar vergisi, kira geliri vergisi ve trafik cezalarını  SGK ise prim borçlarını tahsil etmeyi planlarken,  ileriki dönemlerde sisteme tüm kamu alacaklarının dahil edilmesi planlanıyor.

Devletin elini rahatlatacak olan sistem çerçevesinde, borçlulara önce yazılı uyarı mektupları daha sonra ise SMS ile ''Borcunuzu ödeyin'' şeklinde ibarenin yer aldığı uyarı mesajları gönderiliyor.  Tüm bu uyarılara rağmen halen borcunu ödememekte ısrar eden mükellefin bankada bulunan mevduat hesabına elektronik haciz uygulanıyor.

Kâğıt üzerindeki işlemler ile en az bir hafta içinde biten icra ve haciz işlemlerinin dakikalar içerisinde tamamlanabildiği sistem sayesinde, devletin kasasına çok kısa bir zaman içerisinde milyarlarca TL'lik nakit girişinin olması planlanıyor.

KORKULAN OLDU!

Ancak her yönden devlete büyük kolaylık sağlayan sistemde korkulan ilk fire verildi.  Bankaya defter yazmayan giden bir vatandaş,  hesabına e-haciz uygulandığını öğrenince şoke oldu.

e-haciz uygulaması kapsamında hesabından 604 dolar para çekilip mal müdürlüğüne havale edildiğini öğrenen Albdulhadi  Orak, kamu kurumlarına ödenmemiş borcu olmamasına rağmen neden böyle bir uygulamaya maruz kaldığını öğrenmek için söz konusu bankanın genel müdürlüğünü aradığında ise gerçek ortaya çıktı.

Bankadan kendisine verilen e-haciz emrinin kopyasında ismin ve soy ismin tuttuğunu ancak TC. kimlik numarası ve vergi numarasının tutmadığını gören Orak,  durumu bankaya bildirdi.

Söz konusu bankanın yetkilisinin '' Biz haczi sorgulayamayız ve hesap sahibine de haber veremeyiz''  şeklindeki cevabı ise Orak'ı ikinci kez şoke etti.

TANIMADIĞI BİRİNİN BORCUNU ÖDEDİ!

Aldığı cevap sonrası konuyu avukatı aracılığı ile mahkemeye taşıyacağını dile getiren Orak, ''Mal müdürlüğü hatanın bankada olduğunu söylüyor, banka ise hata genel müdürlükte diyor. Hatanın kimden kaynaklığı konusunda herkes topu bir birine atıyor, ama olan bana oluyor. Devlete para verilir, devletten para alınmaz o yüzden yıllarca bu parayı almak için uğraşacağım. Madem e-haciz diye bir sistem var buna karşılık e-mahkeme de kurulsun.'' dedi.

Sadece ad ve soyad benzerliğinden ötürü böylesi talihsiz bir olayı yaşadığını ve tanımadığı birinin borcunu ödediğini belirterek sitem de bulunan Orak,  bankada hesabı olan herkesi hesaplarını kontrol etmeleri konusunda da uyardı.



Kaynak: Haber7