Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, 6197 Sayılı Kanun'da yapılması düşünülen değişiklik önerilerinin eksikliklerle dolu olduğunu belirterek, "Söz konusu teklifteki en büyük eksiklik, Avrupa'da yıllardır uygulanan eczacılık meslek hakkının olmayışıdır. Eczanelerimizin yaşatılması ve eczacılarımızın hak ettiği itibara kavuşturulması için bir an evvel Eczacılık Meslek Hakkı uygulaması reçete başına ya da kutu başına olmak üzere, hayata geçirilmelidir" dedi.

Saydan, TBMM Başkanlığı'na sunulan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da değişiklik yapan kanun teklifinin bazı maddelerini olumlu bulurken, bazı maddelerinse meslek adına yarardan çok zarar sağlayacağını öne sürdü. Kanun teklifiyle belediyeden ruhsat alınması zorunluluğunun ortadan kalkması, nüfusa göre sınırlama getirilmesi, muvazaa ile ilgili düzenlemeler yapılmasının olumlu olduğunu vurgulayan Saydan, "Birinci maddede eczacının tanımı yapılmış ama sadece ilaçla ilgili yetkilerle eczacının tanımı sınırlandırılmıştır. Eczacılar, eğitimini aldığı ve yetkin olduğu medikal cihazlar, tıbbi ürünler, kozmetik ve diğer kişisel bakım ürünlerine ait bir atıf bu tanıma konulmamıştır. Kanunun 6. maddesinde yer alan bu tip ürünler için "Eczanelerde satılabilir' ifadesi, bu ürünleri eczanelerimizden kaybettiğimiz gibi, yetkinliğimizden de vazgeçtiğimizin ilanı gibi olmuştur" dedi.

-"BEBEK MAMALARI SADECE ECZANELERİMİZDE SATILMALI"-

Başta bebek mamaları olmak üzere ithal edilen gıda takviyeleri, eczacılık, ziraat ve veterinerlikte kullanılan ilaç, kimyevi madde ve diğer sağlık ürünleri, kozmetik ürünler, tıbbi malzemeler ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler için eczanelerde "satılabilir" ifadesi yerine "satılır" ifadesinin daha doğru olacağını dile getiren Saydan, şunları ekledi:

"Bebek mamaları, tıbbi malzemeler, kişisel bakım ve destek ürünlerinin satılacağı öncelikli yerin eczaneler olduğunun altı çizilmelidir. Bu yanlış tanım, halkımızın sağlığı için mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir.

Nüfusa göre eczane açma kriteri, halen açık olan eczaneleri kapatmaya zorlayacak şekilde yapılmıştır. Zira açılmış olan bir eczane aynı ilçe içinde nakil yaparsa bir kısıtlama yok; ama farklı bir ilçeye nakil yapacaksa bir seferden fazla nakil yapmak zorunda kalırsa eczanesini ya kapatacak ya da devretmek zorunda kalacaktır. Kapatması ve devretmesi durumunda ise nüfus kriterine takılacağı ve yeni yapılan düzenlemeye göre eczane açmak için gereken hizmet puanı düşeceği için ancak hiç eczanesi olmayan yerlerde eczane açabilecektir. Bu da yeni mağduriyetler yaşanmasına sebep olacaktır."

Eczanelerde reçete sayısı, ciro gibi kriterlere göre, ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olmasının dayatma olduğuna dikkat çeken Saydan, uygulamanın eczanelerin ekonomisine ek mali yük getireceğini belirtti.(ANKA)