KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kendisi için "İzmir’e ne yaptın?" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’na tepki gösterdi. Günay, "İzmir’e yaptığım sanat faaliyetlerini, tanıtım faaliyetlerini parayla ölçemem ben. Bu arkadaşların bana ’İzmir’e ne yaptın?’ diye sordukları gün, ben dünyanın 30 ülkesinden 70 gazeteciyi İzmir’e getirdim. Arkadaşların bu işleri kösteklemek yerine desteklemesini tavsiye ederim" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice’nin sahibi olduğu lokantada üyelerle kahvaltı yaptı. Boşnak böreği yiyen Bakan Günay, Ege mutfağından en çok şevket-i bostanı sevdiğini söyledi.

Seçim döneminde yediklerine dikkat edemediğini, bir gün hiçbir şey yemezken bir başka gün çok yediğini anlatan Günay, "İzmir mutfağı zeytinyağlı sebze ağırlıklı olduğu için çok yeseniz de kilo almadan beslenebilirsiniz" dedi.

Bakan Günay, Ege mutfağının fuarlarda tanıtımı konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirterek, "Siz turizmin mutfağında çalışıyorsunuz. Sizi çalışma arkadaşlarım, dostlarım olarak kabul ediyorum" dedi.

KOCAOĞLU’NA YANIT

Bakan Günay, kendisi için "İzmir’e ne yaptın?" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na tepki göstererek, şunları söyledi:

"Bizim alanımız, biraz bilince, idrak etmeye ve düşünceyi geliştirmeye yönelik bir alandır. İzmir’e yaptığım sanat faaliyetlerini, tanıtım faaliyetlerini parayla ölçemem ben. Bu arkadaşların bana "İzmir’e ne yaptın’ diye sordukları gün ben dünyanın 30 ülkesinden 70 gazeteciyi İzmir’e getirdim. Bunu parayla yapabilir misin? Bu parayla ölçülebilecek bir şey değil. Bazı tanıtım çalışmaları parayla ölçülecek kriterlerin çok daha üzerinde değer ve anlam taşır. Arkadaşların bu işleri kösteklemek yerine desteklemesini tavsiye ederim."

BEN YAPMAM SİZE DE YAPTIRMAM ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL

Günay, İnciraltı’nda 80 bin değil 15 bin yatak düşündüklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Herkes İzmir’i seviyor, İzmir için güzel şeyler yapmak istiyor ama ortaya çıkan İzmir hiçbirimizi tatmin etmiyor. İzmir’i gele gele 1 milyon 200 bin ziyaretçi gelmiş. Antalya’ya 8-9 milyon gelmiş. Muğla’ya 3 milyon. İzmir’den iki katı fazla. Demek ki burada bir eksiğimiz var. İstanbul 7.5 milyon. Burada bir biz bir planlama çalışma yaptığımız zaman ’Ben yapmam size de yaptırmam’ diyorsa o zaman olmaz.

Antalya’da Türkiye’de yatak kapasitesinin yüzde 40’ını barındırıyor. İnciraltı’da 15 bin yatak kapasitesi düşünüyorum. Basında çıktığı gibi 80 bin yatak yok. Yerin altını üstünü otel yapsak 80 bin yatak olmaz orada. 15 bin yatak kapasitesi 3 bine yakın gence iş bulmayı sağlar. İzmir’in tüm hayatını değiştirir. Bölgeye turizmin yatırımının gelmesi konusunda kolaylaştırıcı olmamız lazım. Ankara’ya bırakırsak işi o zaman Muğla, Antalya hatta Kapadokya ve Mardin almış başını giderken İzmir yerinde sayar İzmir’de bu dayanışmaya işbirliğine ihtiyaç var."

İNCİRALTI’NA DAVA AÇILIRSA KONAK MEYDANI’NA ÇIKAR GERÇEĞİ ANLATIRIM

Bakan Günay, basın mensuplarının İnciraltı planına itirazların olduğunu hatırlatması üzerine de şunları söyledi:

"İnciratı planlarını başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili birimlere danışarak yaptık. İnciraltı planlamasının kentte ne kadar beklentiye dönüşmüş olduğunu biliyorum. Danıştay sadece bir müellif imzası nedeniyle durdurma kararı vermişti. Biz Danıştay’ın uyardığı noktayı düzelttik. Yeni düzeltmeler yapsaydık yeni iptal gerekçeleri ortaya çıkardı. Eski proje aynı kaldı.
Biz sadece yargının itiraz ettiği noktayı düzeltmeye yeni bir dava konusu ortaya çıkarmamaya çalıştık. Şimdi arkadaşlarımız plan notlarında bazı şeylere karşı olduklarını söylüyorlar. Bazı bölümler üzerinden kaygılar üzerinden itiraz ediyorlar. 80 bin yatak hayalimizden bile geçmez, kabus gibi görürüm. Arkadaşlarımız şimdi bu tereddüttü olan odayla paylaşıyorlar. Yeni bir dava sürecine girerlerse Konak Meydanı’na çıkıp ben bu gerçeği herkese anlatmak zorunda kalırım. Bu temel bir beklentiydi biz bu beklentiyi vermeye çalışıyoruz. Umuyor ve diliyorum ki dava yoluna girilmeyecek."

Bakan Günay, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili adayı Alaattin Yüksel’in partisinin turizm projesini açıklarken İzmir için koyduğu yılda 3 milyon turist hedefini değerlendirdi. Günay, CHP’li Alaattin Yüksel’in adının Ankara Valisi Alaattin Yüksel ile karıştırıldığını hatırlatarak, "Karışık bir hesap yapmış arkadaşımız. Eski vali mi ne? Televizyonda ismi geçince o akşam öyle söylediler. Şaka söylüyorum. İzmir’le ilgili vizyon geliştiriyoruz. Barselona sözüme de itiraz etmişler. Barselona İzmir için güzel bir vizyondur. Uzakdoğu benzetmesini ben yapmadım tabi ki. Akdeniz’in öbür ucunda önemli bir destinasyonu, İzmir ile çok benzettim. Roma gibi arkeolojik açıdan çok üstün olduğunu söyledim. Bizim İzmir ile ilgili hayallerimiz gerçekleştirilebilir hayallerdir. Söz verdiğimiz işleri yapıyoruz" diye konuştu.


DHA