Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), trafikte devrim niteliğinde değişiklikler içeren bir yönetmelik hazırladı. EGM yönetmelik tasarısı için ilgili bakanlık ve kuruluşlardan görüş istedi.

Bugün gazetesinden Kamil Elibol’un haberine göre tasarı ile A1, A2, F, H, B, G, C, D ve E sınıfı sürücü belgeleri rafa kalkıyor. Türk sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamasına neden olan 9 ayrı ehliyet sınıfı 17 ayrı sınıfa çıkıyor. Yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, F, G ve K sınıfından oluşacak. Aday sürücülere K sınıfı sürücü belgesi verilecek.

Yönetmelik değişikliğinde araç ve sürücü belgesi sınıflarının özellikleri ile tanımı yeniden düzenlendi.Düzenleme ile artık alınan ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak. Yenilenen sürücü belgeleri için harç alınmayacak sadece belge parası alınacak. 25 milyon 626 bin 383 kişinin sürücü belgesi 5 yıl içinde yeni sınıf ehliyetlerle değiştirilecek. Geçerlilik sürücü dolan sürücü belgeleri geri alınacak. Süresi dolmuş ehliyetleri kullanan sürücülere 343 TL para cezası yazılacak.

CEZADA TAKSİT DÖNEMİ
Trafik para cezalarının ödenmesinde taksit dönemi başlıyor. Para cezası tebliğ veya yüzüne bildirilme tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeyenlere 4/1 indirim uygulanacak. Vergi Dairesi'ne bir ay içinde müracaat edilmesi halinde ise, ilk taksiti peşin, kalan 3 taksiti bir yıl içinde 4 eşit taksit halinde ödenebilecek. Taksitleri ödeme takviminde ve tam olarak ödemeyenlerden idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek. Trafik polisleri peşin para tahsilatı yapmayacak.

MOTOSİKLET İÇİN YAŞ SINIRI 16
Motorlu bisiklet ve motosiklet kullananlara verilecek M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgeleri için aranan yaş şartı 17'den 16'ya çekildi. Her sınıf sürücü belgesi ile "moped" olarak bilinen motorlu bisikletler sürülebilecek.

DENEYİM ŞARTI
Ehliyetlerini bir üst sınıfa dönüştürecek kişilere deneyim kriteri getirildi. A sınıfı ehliyet alacakların ez az iki yıllık M, A1 ve A2, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgesi alacakların ise iki yıllık B ya da BE sınıfı ehliyetleri olacak. D ve DE sınıfı ehliyet almak isteyenler en az 24 yaşında olacak.

RAPOR İSTENECEK
Trafik polisleri sürücülüğe engel sağlık şartını taşımadığını gördüğü ya da tespit ettiği kişilerin ehliyetlerine geçici olarak el koyacak. Sağlık bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişiklik görülen kişiler hastaneye sevk edilecek. Hastanelerden sağlam raporu alan kişilere ehliyetleri iade edilecek.