Başkan Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarındaki artışın durulmasının yüzde 15 artış oranında etkili olduğunu belirterek fiyatların artması halinde bu oranın yükselebileceğini açıkladı. Balcı kilogramı 2,5 liradan satılan ekmeğin, 2 lira 80 kuruştan fazlaya satılamayacağını söyledi. Federasyonun zam kararını, tüketici birlikleri ile birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi de (TMO) gereksiz buldu. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, ekmeğin içerisindeki unun maliyetinin yüzde 20-25 oranında olduğunu belirterek zammın yüzde 4'ü geçmemesi gerektiğini kaydetti. Zammın gerekçesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan TMO yetkilileri de yapılması gereken fiyat artışını en fazla yüzde 3,1 olarak hesapladı. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) ekmeğe zam kararını, yargıya taşıma kararı aldı.

TMO'nun hesaplamasına göre 1 Haziran ile 10 Ekim 2010 tarihleri arasında buğday fiyatları yüzde 18,2 artış gösterdi. 1 Haziran'dan itibaren bu oran un fiyatlarına yüzde 12,7 olması gerekirken yüzde 7,1 yansıdı. Bu da ekmek maliyetini yüzde 2,1 artırdı. Tüm artışlar yansıtılsa bile ekmeğe en fazla yüzde 3,1 zam yapılması gerekiyor. Zammın gerekçesinin buğday fiyatındaki artış olamayacağını belirten Anadolu Yatırım stratejisti Halil Reçber ise petrol fiyatlarında da büyük değişiklik olmadığını söyledi. Buğdayın 2008 ve 2007 ortalarındaki seviyeye geldiğini ifade eden Reçber, şu an 716 dolar olan fiyatların Şubat 2008'de 1.349 doları gördüğünü hatırlattı. Reçber, "Petrol fiyatlarındaki ve buğdaydaki düşüşü indirim olarak fiyatlara yansıtmayan sektörün son dört yıldır yerinde sayan buğday fiyatlarını gerekçe göstererek ekmeğe zam yapması insafsızlıktır." değerlendirmesinde bulundu.

TESK: ZAM KARARI UYGULANAMAZ

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, halk ekmeğin olduğu bir ortamda bu zam kararını uygulamanın mümkün olmadığına dikkat çekti. 2003'ten itibaren buğdaya gelen zammın iki katı oranında ekmeğe zam yapıldığını belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise zammın perde arkasında fırın sayısının fazla olması ve düşük kapasite ile üretim yapılmasının bulunduğunu söyledi. Bu arada Ankara Ticaret Odası'na (ATO) kayıtlı fırıncıların, mayıs ayı sonuna kadar zam yapmayacakları bildirildi.




(ZAMAN)