YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçim kanununda yapılan değişikliklerin 1 yıl içinde uygulamayacağı başvurusunda bulunarak, Cumhurbaşkanlığı seçim takviminin bir an önce açıklamasını istedi.

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) Başkanı Eminağaoğlu, YSK'ya 12. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin yaptığı başvuruya net bir cevap alamadığını belirterek, ikinci kez Kurula başvurdu. Eminağaoğlu, 2. başvurusunda da seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 1 yıldan önce uygulanamayacağını anımsatarak, seçim takviminin bir an önce açıklanmasını istedi. Yürürlükte olan Anayasa hükümleri uyarınca 12. Cumhurbaşkanı seçimlerinin 28 Ağustos 2012 tarihine kadar yapılarak sonuçlandırılması gerektiğini belirten Eminağaoğlu, YSK'nın 2007 genel seçimlerinde 5 yıl için seçilen TBMM'nin, Anayasa ve yasa değişikliği karşısında, seçimin yapıldığı andaki hükümlere göre değil, daha sonraki yasa değişikliğine göre 4 yıl sonrasında ortada herhangi bir Meclis kararı yokken, seçim kararı alındığını anımsattı. Cumhurbaşkanı seçimleri için de önceki seçimin yapıldığı andaki değil, halen yürürlükte olan sürenin gözetilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Eminağaoğlu, seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin Anayasa'nın 67. maddesi uyarınca bir yıl içinde uygulanamayacağını söyledi.

-YENİ YASA 1 YIL SONRA UYGULANABİLİR-

Eminağaoğlu, YSK'ya yaptığı ikinci başvuruda, ülke gündemini doğrudan ilgilendiren böyle bir konunun belirsiz bırakılmasının, seçme ve seçilme hakkına sahip tüm yurttaşları doğrudan etkilediğini, bu konuda tek yetkili ve görevli organ olan Kurulun, söz konusu belirsizliğin giderilmesi için gerekli tüm kararların bir an önce alınmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Eminağaoğlu başvuru dilekçesinde şu değerlendirmeye yer verdi:
"Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasında 'seçim yasalarında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz' denilmektedir. Bu madde, sadece milletvekili ve mahalli idareler seçimleri ile ilgili olmayıp, Cumhurbaşkanlığı seçiminin usul ve esaslarına ilişkin olarak çıkarılacak yasa da sonuçta seçime ilişkin bir yasa olması nedeniyle, bu madde kapsamında kalmaktadır. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin olarak çıkarılacak ve 2012 yılında yürürlüğe konulacak herhangi bir yasa, zaten yürürlüğünden itibaren 1 yıl içinde yani 2012 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanamayacaktır. Çıkarılacak yasanın yürürlük tarihinin 2014 yapılması durumunda da, söz konusu yasa, Cumhurbaşkanlığı makamının 2014 yılında herhangi bir nedenle boşalması durumunda, 2014 yılındaki yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanamayacaktır."

-YENİ YASA YSK'NIN KARARINI ETKİLEMEZ-

Anayasa'nın 79. maddesinde "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi işlemlerinin genel yönetimi ve denetimi de milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere göre olur" hükmünün yer aldığının anımsatıldığı başvuruda, "YSK, yetki ve görevleri uyarınca 2012 yılında yapılması zorunlu olan 12. Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili gerekli kararları almalıdır. Bu seçim için hiç bir biçimde uygulanma olanağı bulunmayan söz konusu özel yasa ise, yürürlük tarihi TBMM'nin yetkisinde olarak Anayasal hükümler gözetilerek çıkarılabilecektir. Bu durum 2012 yılındaki seçimler konusunda, YSK'nın işlem ve kararlarını hiç bir biçimde etkileyemez" denildi. (ANKA)
(YE/ORH)