İznik’teki Beyler Mahallesi’nde oturan ve 6 yıl önce ortadan kaybolan Emine- Ahmet Refik Öner çiftinin öldürülüp, evlerinin bahçesine gömüldüğü 24 Nisan 2014 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan oğulları Kenan Öner’in günlüklerinin incelenmesi sonucu ortaya çıktı. Çiftin İznik’teki evlerinin bahçesinde üçüncü kez yapılan kazıda, kafatasları ve bazı kemik parçaları bulundu. İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan DNA testinde kemiklerin, parçalanarak gömüldüğü ortaya çıkan Öner çiftine ait olduğu saptandı. İncelemede çiftin kafataslarında kurşun deliği bulundu. Anne ve babasının katili olmakla suçlanan Kenan Öner tutuklandı.

2 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜRBOYU
İnegöl Ağır Ceza Mahkemesinde kasten öldürme, tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçlarından yargılanan Kenan Öner, 12 Haziran’da yapılan son duruşmada anne ve babasını öldürdüğü gerekçesiyle ayrı ayrı iki kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı.

Temyiz için Yargıtay’a gönderilen dosyadaki ceza, 21 Kasım 2106’da onandı. Tekirdağ Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde cezasını çeken Kenan Öner’in geçen 25 Ocak’ta şeker komasına girerek, kaldırıldığı Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne yaşamını yitirdi.
Emlak zengini ailesini öldürmüştü... Şeker komasından öldü

NE OLMUŞTU
İznik’teki Beyler Mahallesi’nde oturan Emine- Ahmet Refik Öner çifti, 6 yıl önce esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu. Yaşlı çiftin kaybolmasıyla ilgili İznik Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma sürerken, defalarca yapılan arama ve kazı çalışmaları sonuç vermedi.

Soruşturma devam ederken çiftin diğer çocukları, anne ve babalarını, İstanbul’da oturan ve ’evrakta sahtecilik’ suçundan kaydı bulunan kardeşleri 50 yaşındaki Kenan Öner’in, servetleri için kaçırdığını iddia etti.

’BULANA ÖDÜL VERECEKLERDİ’
Daha önce yaptığı açıklamada ağabey ve ablasını suçlayan Kenan Öner de anne ve babasını bulanlara 200 bin TL ödül vaat etti. Küçük kardeşinin bu vaadinden sonra mahkemelik olduğu ağabeyi Kamil Öner de onları bulana 150 bin TL vereceğini duyurdu.

2012 yılında adını açıklamayan bir kişinin, Refik Öner ve Emine Öner’in ’Kiraz bahçesindeki rögarın içinde gömülü olabileceği’ ihbarı üzerine yapılan aramalar asılsız çıktı. Aynı günlerde çiftin Atatürk Caddesi’nde kiracılarının oturduğu apartmanın arka bahçesinde iz süren ekipler, 500 metrekare büyüklüğündeki bahçeyi dozerle karış karış kazdı. Aynı bahçe içerisindeki foseptik kuyusu da vidanjörle boşaltıldı. Ancak hiçbir bulguya rastlanmadı.

Kayıp dosyasını yeniden açan Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, geçen 17 Ocak’ta İznik Polisi ile birlikte Atatürk Caddesi’ndeki evin bahçesinde yeniden inceleme yaptı. İnceleme sırasında evin arka bahçesinde bulunan foseptik kuyusu yeniden kazıldı. Kazıda kol- bacak ve kaval kemiğine benzer küçük parçalar bulundu. Bulunan kemik parçaları, insana mı, yoksa hayvana mı ait olduğunun belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Ancak bundan da bir sonuç elde edilemedi.

DÜĞÜMÜ KENAN ÖNER’İN YAKALANMASI ÇÖZDÜ
Kayıp çiftçi bulmak için soruşturmanın çok yönlü olarak sürdüren Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, evrakta sahtecilik suçundan aldığı 3 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanınca çiftin oğlu Kenan Öner’i İstanbul’da yakaladı. Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan Kenan Öner’e, anne ve babasının cesetlerinin bulunduğu ve kendisinin şüpheli olarak gözaltına alındığı söylendi. Kenan Öner’in "Evin bahçesini mi kazdınız?" sorusu üzerine durumdan şüphelenen polis, Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan izinle Kenan Öner’in İstanbul’daki evinde arama yaptı, anne ve babasına ait kişisel evrak buldu.

YÜKLÜ SERVETLERİ VARDI
Polis kayıp çiftin İznik Atatürk Caddesi’ndeki evinin bahçesinde bu kez iş makineleriyle kazı yapmaya başladı. Bu seferki kazı, daha öncekilerden farklı olarak, foseptik kuyusunun yanından binanın duvarına doğru, derin yapıldı. Bugün öğle saatlerinde de yanyana gömülmüş iki kişiye ait kafatasları ve kemikler bulundu. Kayıp çifte ait olan kemikler toplanarak kesin tespit için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

16 daire ve 8 iş yeri sahibi olan, tam olarak açıklanmayan miktarda çeşitli bankalarda yüklü miktarda nakit parası bulunan Ahmet Refik Fidan, İznik’in vergi rekortleri listesine de giriyordu.