12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın dördüncü duruşması bugün görüldü.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmanın ardından ara kararlarını açıkladı.

Mahkeme, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın eş ve çocuklarının mal varlıklarının araştırılmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca davayla ilgili müdahillik başvurularını da karara bağladı. 

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra ''TBMM kararı olmaksızın'' yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren ve  Serdar Soyergin, Necati Vardar, Veysel Güney, Ramazan Yukarıgöz, Mustafa Özenç, Cengiz Baktemur, Ömer Yazgan ve Halil Esendağ'ın yakınlarının müdahillik talebi kabul edildi.

Bir sonraki duruşma 29 Haziran tarihinde görülecek.

DURUŞMADA ÖNE ÇIKANLAR

MİT HÜKÜMETİ UYARMADI
Duruşmada, 27 Aralık 1979'da dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verilen, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Görüşü'' başlıklı ''Uyarı mektubu'' ile 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili MİT raporu da mahkemeye ulaştı.

Mahkemenin, MİT Başkanlığı'nın darbe yapılacağına yönelik Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM başkanlığına bilgi verip vermediğine yönelik müzekkeresine gelen cevapta, ''Arşivlerde böyle bir belgeye rastlanamadığı'' belirtildi.

'OĞLUMUN CENAZESİNİ İSTİYORUM'
Duruşmaya davanın sembol ismi haline gelen, 13 Eylül 1980'de gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır'ın annesi, 104 yaşındaki Berfo Kırbayır da katıldı.

Berfo Kırbayır da oğlunun cenazesinin nerede olduğunu bilmediğini belirterek, ''Ben Kenan Evren'in peşindeyim, anayım. Oğlumun cenazesini istiyorum. Ölene kadar peşindeyim, ben anayım öyle bırakmam'' diye konuştu.

Kırbayır, zor şartlarda mahkemeye geldiğini vurgulayarak, sanıkların da mahkemeye getirilmesini istedi.

'BAYRAK HAREKAT' MAHKEMEDE
Genelkurmay Başkanlığı kendisinden istenen darbe öncesindeki sıkı yönetim koordinasyon toplantılarının kayıtlarını 4 cilt halinde mahkemeye gönderdi. Bayrak Harekat Planı'nın güncellenmesiyle ilgili belgeler de mahkemeye ulaştı.

'FATSA'DA 12 EYLÜL'ÜN PROVASI YAPILDI'
Milli Savunma Bakanlığı da Fatsa olaylarıyla ilgili mahkemeye dosya gönderdi. Dönemin Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'in oğlu Naci Sönmez, Fatsa olayları sırasında 12 Eylül darbesinin provasının yapıldığını ileri sürdü.

Babası Fikri Sönmez'in tutuklanarak 5 yıl işkenceye maruz bırakıldığını anlatan Sönmez, ''Babamın cesedine otopsi yaptırılmadı. Salası dahi yarıda kesildi. Devlet cenazeyi kuşattı ve biz öyle gömdük. Müdahilliğimin kabul edilmesini istiyorum'' dedi.

Ara kararların açıklanmasından sonra duruşma 29 Haziran'a ertelendi.

ADLİYE BAHÇESİNDE DARAĞACI
Duruşma görülürken adliye bahçesinde ise ilginç bir protesto vardı.

Adliye bahçesine darağacı kuran bir grup, 12 Eylül döneminde Erdal Eren'in yaşı büyütülerek idam edilmesini protesto etti.



AA