Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri büyükelçileriyle Başbakanlık Resmi Konutu'nda yemekte buluştu.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Avrupa Parlamentosu raporunu değerlendirdi.

Erdoğan, raporun tek taraflı, gerçeklerle bağdaşmayan, taraflarının kabulü mümkün olmayan unsurlara yer verdiğini belirterek, katılım sürecine olumsuz tesir edecek bir üslup kullanıldığını ifade etti. Erdoğan, raporda Türkiye'den beklenen sıralanırken Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği taahhütlere değinilmemesinin düşündürücü olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Raporda Kıbrıs'ta devam eden kapsam müzakereler ve Kıbrıs Türk tarafının yapıcı, çözüme dönük gayretleri adete hiçe sayılmış, Kıbrıs sorunun ortaya çıkmasında sorumluluğu olanlarla ilgili gerçekler maalesef görmezden gelinmiştir. Bunu bizzat yaşayan birisi olarak söylüyorum. Bu müzakerelerde her zaman kaçan taraf Güney Kıbrıs yönetimi olmuştur, garantör ülke olar Yunanistan olmuştur."

Erdoğan, yapılan referandumda Annan Planı'na Kuzey Kıbrıs'ta destek yüzde 65 çıkarken Güney Kıbrıs'ta yüzde 75 hayır oyu çıktığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Nasıl oluyor da hâlâ burada Türkiye ve Kıbrıslı Türkler suçlu hale geliyor. Bu Avrupa Parlamentosu'nun gözü kör müdür Allan aşkına. Bunu söylemeyeceğiz de neyi söyleyeceğiz. Biraz gözlerini açsınlar. Kulaklarını doğruya, hakikate açsınlar. Bu dilleri doğruyu, gerçekleri konuşsun. Eğer bu adaleti bunlar görmezden gelirlerse, bu adalet bir gün onlara da muhakkak lazım olacaktır. Bunu burada dile getirmemeyi kendime saygısızlık olarak görüyorum. Onun için sizin huzurunuzda bunları söylemek durumundayım. Her türlü adalet duygusundan uzak olan bir yaklaşım en tabiriyle büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Avrupa Parlamentosu'nun işlevi Kıbrıs Rum tarafının sözcüsü gibi davranmak, tüm mesnetsiz iddia ve taleplerini karşılamak olmamalıdır."

Avrupa Parlamentosu tarafından yayınlanan belge ve reformların Türkiye açısından anlam taşımasının, ancak yapıcı ve tarafsız tutum benimsenmesi halinde mümkün olacağını aktaran Erdoğan, "Türkiye bazı çevrelerin menfi tavrına, tüm engelleme çabalarına rağmen kazanılmış haklarına sahip çıkmaya ve Avrupa Birliği üyelik hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlemeye devam edecektir." diye konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde kararlığının ve Türkiye'nin Avrupalılığını sorgulamanın tüm taraflara vakit kaybettirmekten başka bir anlam taşımayacağını söyledi. Herkesin sürecinin gerektiği zeminde durması, farklı mülahazalara terk ederek, Türkiye ilişkin sözlerin ve imzaların tekrar hatırlanması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, İspanya dönem başkanlığına son derece önem verdiğini kaydetti.

(CİHAN)