ntvmsnbc

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Libya’da yaşanan olaylar üzerine bir basın toplantısı düzenleyerek, Muammer Kaddafi’nin artık görevi bırakması gerektiğini söyledi.

Erdoğan toplantıda şunları söyledi; “Libya’daki tavrımız insani bir tavır olmuştur. Bir tek kişinin burnunun kanamasına dahi karşı olduk. Bizim bu duruşumuzun muhalifler nezlinde yanlış anlaşıldığı, algılandığını, artniyetli bir kampanya ile yanlış aksettirildiğini biliyoruz.

Türkiye’nin propagandaları yanlış aksettirilerek bir infial yaratılmak istenmiştir. Biz ilkeli bir politika izledik. Muhaliflere her türlü yardımı gönderirken, muhaliflerle her türlü iletişim kanalını açık bırakırken, Libya yönetimine de halkın sesine kulak tıkamamasını söyledik.

Biz Libya halkının bu süreçten en az zararla geçip devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Sivil halkın güvenliğinin özellikle tehlike altına girmesi üzerine, BM 1970 ve 1973 kararlarını çıkardı. NATO Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edip, operasyon başlattı. Türkiye istediği şartlar yerine getirilince, silah ambargosunun denetlenmesi ve insani yardımın ulaştırılması olarak görev kabul etti. Başka da görevimiz yoktur.

Kaddafi’ye en başından itbaren kendisinin yönetimi artık bırakması gerektiğini, huzur, barış ve istikrarın ancak ve ancak bu şekilde tahsis edileceğini belirttik. Anaysal demokrasiye geçilmesi için Kaddafi’nin yönetimden çekilmesi gerektiğini söyledik.

Libya tarihinde yeni bir dönem başladı, söz artık tükendi. Kaddaf derhal iktidarı bırakmalıdır. Üzerindeki vicdani sorumluluğu yerine getirmelidir. Libyanın huzuru için bu adımı atmak zorundadır.

Mevcut şartlarda en uygun çıkış yolu, emaneti Libya halkına iade etmektir. Libya bir aile ya da kişinin mülkü değildir. Dökülen kan Libyalıların kanıdır. Kan üzerine, hele hele kardeş kanı üzerine barış inşaa edilemez.

Bingazi’deki ulusal geçiş konseyi ve ülkelerine yeni bir demokrasi getirmeye çalışan Libyalı kardeşlerime de seslenmek istiyorum. Verilen mücadele hür, demokratik, uluslararası alanda hak ettiği yeri alması gereken Libya için verilen mücadeledir. Libya’nın özlemini çektiği hak hukuk ve özgürlüğe kavuşması en büyük isteğimizdir.

Uluslararası toplum ile işbirliği yapacağız. Burada her zaman yaptığımız uyarıları bir daha söylemek istiyorum. Eşitlik, özgürlük, hak ve demokrasi tüm insanlığım meşru en tabii hakkıdır. En tabii hakları yok saymak, halkını bunlardan mahrum etmek, halkına zulm etmektir. Biz artık bunları görmek istemiyoruz.”