DÜŞÜRÜLEN JET

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düşürülen Türk jetine ilişkin Rusya ile bilgi paylaşımıyla ilgili, ''Paylaştığımız belge yok, ama bilgi noktasında olayların ilk olduğu anda Sayın Başkanla (Rusya Devlet Başkanı Putin) benim telefon görüşmem vardı. Bu telefon görüşmesinde Sayın Başkanın bana aktardığı bilgiler vardı, ben de kendilerine bizim belgelere dayalı bilgileri aktarmıştım. Aramızda bilgi paylaşımı budur'' dedi.

SURİYE

Basın toplantısında, Suriye ile ilgili sorulara Başbakan Erdoğan, "Biz Suriye'nin istikrarsızlaşması ile ilgili değiliz, biz halkın istediklerinin yerine getirilmesini istiyoruz" dedi.

Suriye ve bölgenin istikarar konusunda bir ihtilaf olmadığını belirten Başbakan Erdoğan 'Suriye'deki otokratik yönetim sebebi ile 18 bin insan öldü ancak ülkenin bölünmesine karşıyız' şeklinde konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------

Görüşmenin başlangıcında kısa açıklamada bulunan Erdoğan, dünyada psikolojik olumsuz adımlara rağmen Mersin Akkuyu Nükleer Santrali projesini gerçekleştirebildiklerini söyledi. Putin'le Meksika'da sonra görüşmenin anlamlı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Askeri, ekonomik, siyasi, kültürel alanlardaki ilişkilerimizi bugün geniş değerlendirme imkanı bulacağız. Başta enerji olmak üzere ikili ticaret hacminde 34-35 milyar dolara ulaşan bir potansiyel var. Nükleer enerjide birlikte attığımız adım, sanırım bölgede son zamanların en önemli yatırımı olacak. Nükleer santralin zamanında bitirilmesi o psikolojik hareketi de nötralize edecek."dedi.

İki ülke ekonomik ilişkilerinin geldiği seviyeden duyduğu memnuniyeti ifade eden Putin de Erdoğan'a ziyareti nedeni ile teşekkür etti ve Rusya'nın başkentinde kendisini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Putin konuşmasında, "Sayın başbakanının ve bizim gayretlerimizle ilişkilerimiz üst seviyeye çıktı. 2011'de ikili ticaret hacmi neredeyse yüzde 20 arttı ve 34 milyar doları buldu. Çok sayıda Türk şirketi Rusya'da faaliyette bulunuyor. Enerji alanında etkili ilişkilerimiz devam ediyor. Türkiye, Rus enerji kaynaklarının alımında ikinci sırada yer alıyor. İleri teknoloji gerektiren nükleer enerji alanında işbirliği yapıyoruz. Etkili ortak çalışmalarda bulunuyoruz" dedi.

Görüşmeye Türkiye adında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov ve Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov katıldı.

Putin ve Erdoğan'ın ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Suriye pazarlığı

Görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye'de askeri müdahaleye yol açacak herhangi bir yaptırım kararına izin vermelerinin imkansız olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın ikili görüşmelerde Suriye krizi ile ilgili Putin'e Ankara'nın yaklaşımını aktarması bekleniyor. BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik barış misyonu ve Cenevre Kararları'na desteğini açıklayan Rusya, askeri müdahaleye yol açacak herhangi bir BM Güvenlik Konseyi kararını veto edeceğini açıkladı.

21 Temmuz'da süresi dolacak BM gözlemcilerinin süresinin ek 3 ay daha uzatılmasını talep eden Moskova, Güvenlik Konseyi'nde yeni bir Suriye kararının alınması konusunda iyimser. Rus kaynaklar, batılı ülkelerin sürenin bir miktar kısaltılması ve sonunda askeri müdahaleye izin verecek yaptırımları öngören 7. madde konusunda Moskova'nın ikna edilebileceğine dikkat çekiyor.

İki ülke ilişkileri stratejik ortaklığa doğru ilerliyor

Kremlin Erdoğan'ın ziyareti ile ilgili yaptığı açıklamada, iki ülke ilişkilerinin stratejik ortaklığa doğru ilerlediği, uluslar arası ve bölgesel sorunlarda sürekli fikir alışverişinde bulunulduğuna dikkat çekti. Ekonomik ve ticari ilişkilerin iki ülke işbirliğinin temel taşlarından birini oluşturduğu belirtilen açıklamada, 100 milyar dolar toplam ticaret hacmi hedefinin önünde engel bulunmadığı vurgulandı.

Çoğunluğu Mavi Akım üzerinden olmak üzere Türkiye'nin 2011'de 26 milyar metreküp doğalgaz alımı yaptığını hatırlatan Kremlin, Güney Akım doğalgaz boru hattının Karadeniz'de kendi ekonomik sahasından geçişine Ankara'nın izin verdiğine dikkat çekti. 20 milyar dolar değerinde Türkiye ekonomisine yapılan Akkuyu nükleer santrali ile ilgili yatırım da iki ülke arasında enerji ilişkilerinin temel taşlarından birini oluşturuyor.

Vizeler ziyaretleri kolaylaştırdı

Açıklamada, Türkiye'nin Rus turistler açısından en popüler tatil destinasyonu olarak görüldüğü, 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 10 artış sağlayarak 3,5 milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettiği vurgulandı. İki ülke arasında vizesiz seyahat uygulamasının ziyaretleri kolaylaştırdığına dikkat çekildi.

Kremlin açıklamasında iki ülkenin ÜDİK bünyesinde oluşturulan ve Dışişleri Bakanlarının başkanlık yaptığı "Ortak Stratejik Planlama Grubu" aracılığı ile dış politika yaklaşımlarının koordine edildiğini vurguladı. Rusya'ya göre Türk ortaklarla güvene dayalı diyalog bölgesel gündemler dahil tüm uluslar arası alanda devam ediyor ve uluslar arası formatta yapıcı iletişim sürüyor.

(CİHAN)