Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Köksal Şengün ve mahkeme üyeleri hakkındaki şikayetleri inceliyor.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Adalet Bakanlığı, Ergenekon davasına bakan hakimlerle ilgili şikayetleri tek tek ele aldı.

Şikayetlerin incelenmesi için Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "olur" vermesi üzerine şikayetlere ilişkin dosyalar Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderilmişti.

Teftiş Kurulu Başkanlığının da şikayetçilerin de bilgilerine başvurmak suretiyle konuyla ilgili inceleme yaptığı öğrenildi.

Bu arada, bugünkü Ergenekon davasına katılan İşçi Partili şüphelilerin avukatı, Mahkeme Başkanı Şengün hakkında bir şikayetleri olmadığını söyledi.

**

İP avukatları, 27 Aralık 2009'da da "Ergenekon" soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarından Zekeriya Öz'ü, "mahkemenin yetkisine tecavüz ettiği, tutuklu sanık Ümit Sayın'ı yalan beyanlara zorladığı ve tehditle ifade aldığı" iddiasıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayet etmişti. Davanın tutuksuz sanığı Doç. Dr. Ümit Sayın'ın dün Adalet Bakanlığı müfettişlerince ifadesi alınmıştı. Cnn Türk


Köksal Şengün Kimdir?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı.

İlkokulu doğduğu Baştımar Köyünde, ortaokulu Sürmene Ortaokulu’nda okudu. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aldığı hukuk eğitiminin ardından hakimlik mesleğini seçti. Meslek hayatının ilk yıllarında Bursa Kemalpaşa ve Rize’de hâkimlik yaptı. 1980’lerde, Erzurum Sıkı Yönetim Mahkemesi'nde ardından Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde çalıştı. 2000'de İstanbul’daki 5 No’lu DGM Başkanlığı görevini üstlendi. Köksal Şengün, 2004 yılında Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kapatılarak Ağır Ceza Mahkemelerine dönüştürülmesiyle halen çalışmakta olduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandı.[1]

1993 yılında verdiği ifadelerde bazı DGM hakimlerinin bir uyuşturucu davasında rüşvet aldığını ortaya çıkarmıştır.[2]

2008 yılında Zekeriya Öz'ün de aralarında olduğu İstanbul Cumhuriyet Savcıları tarafından yürütülen Ergenekon soruşturması sonucu açılan davanın mahkeme heyeti başkanlığını yapmaktadır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi iken Hizbullah ana davası, yasadışı DHKP/C davası ve El Kaide üyesi Loui Sakka'nın avukatı Osman Karahan'ın davasına bakmıştır. Ergenekon davasının 13. mahkemeye verilmesiyle, baktığı diğer davalar başkanı olduğu mahkemden alındı ve bu davaya odaklanması sağlandı. Vatan