Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü İstanbul Adliyesi'ndeki savcıların görev yerlerini değiştirdi. 12 Haziran 2007'de Ergenekon soruşturmasını başlatan Savcı Zekeriya Öz, daha sonra soruşturmaya dahil olan Fikret Seçen, Ercan Şafak ve özel yetkili İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı terfi etti. Öz ve Ercan İstanbul başsavcı vekili oldu. Seçen, özel yetkili İstanbul başsavcı vekili yapılırken, Çolakkadı, Aykut Cengiz Engin'den boşalan İstanbul başsavcılığına getirildi. HSYK'nın açıklamasını adliyedeki odasında öğrenen Öz'ün, yoğun soruşturma sürecinde yorulduğunu ve ameliyat bile olamadığını belirterek kendisi için sürpriz olan kararı olumlu bulduğu öğrenildi.

Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde savcıların görev yerleri değiştirildi. 12 Haziran 2007'de Ergenekon soruşturmasını başlatan savcı Zekeriya Öz, daha sonra soruşturmaya dahil olan Fikret Seçen, Ercan Şafak ve özel yetkili İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı terfi etti. HSYK'nın açıklamasını adliyede odasında öğrenen Zekeriya Öz atamayla ilgili olarak "Sürpriz oldu, beklemiyordum. Ama saygılıyız." şeklinde konuştu. Öz, "Burada kendimize vakit ayıramıyorduk. Şimdi kendime vakit ayıracağım." dedi. "Ergenekon soruşturmasının geleceği konusunda müsterih misiniz?" şeklindeki soruya ise Öz, "Devlette devamlılık esastır. Savcılıkta da öyle. Her zaman biri gider, biri gelir. Soruşturmalar şahıslarla ilgili değil, dosyayla ilgilidir. İddianamelerde altı savcının imzası var. İşi kişiselleştirmenin mantığı yok." diye cevap verdi. Öz, son yapılan Zirve operasyonuyla ilgili çalışmalarını da kendisine görev değişikliği ile ilgili tebligat ulaştığında "yetkileri kalkacağı" gerekçesiyle bırakacağını da sözlerine ekledi.

Savcı Zekeriya Öz, Veli Küçük, Doğu Perinçek ve İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 96 sanıklı 1. Ergenekon; 56 sanıklı 2. Ergenekon ve 52 sanıklı 3. Ergenekon iddianamelerini hazırlamıştı. Albay Dursun Çiçek imzalı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı", Çağdaş Eğitim Vakfı yöneticisinin sanık olduğu iddianameyle birlikte toplam 8 kapsamlı iddianame hazırlamıştı. Öz, halen Ergenekon kapsamında 8 ayrı soruşturmayı yürütüyordu. Bu soruşturmalar, ikinci Ergenekon davası sanığı Şener Eruygur'un şüpheli olduğu "Örtülü Ödenek", Hasan Iğsız'ın şüpheli olduğu "İnternet Andıcı", eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve eski CHP lideri Deniz Baykal'la ilgili "yargıyı etkileme" soruşturması, Soner Yalçın, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın şüpheli olduğu "Oda TV" ve Ergenekon'un Zirve Yayınevi cinayeti ayağına ilişkin soruşturmaları yürütüyordu. Öz, emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski MİT'çi Nuri Gündeş'in ifadesini almıştı. Savcı Öz, atandığını öğrendiği gün de Ergenekon'un Zirve Yayınevi ayağıyla ilgili bir soruşturmada operasyon yaptırıyordu.

Savcı Fikret Seçen'in 2. ve 3. Ergenekon iddianamelerinde imzası bulunuyor. Seçen, Hrant Dink cinayeti, askerî casusluk soruşturmalarını yapmış ve en son Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yaptığı aramada 9 çuval belge ele geçirmişti. 9 çuval içinde 43 klasör Balyoz belgesi ve 28 Şubat belgeleri bulunmuştu. Seçen, 28 Şubat belgeleriyle ilgili inceleme yapıyordu. Öte yandan savcı Ercan Şafak da, ikinci Ergenekon iddianamesinden itibaren soruşturmada yer almış, Poyrazköy Cephaneliği ve Kafes Eylem Planı soruşturmalarını yürütmüştü.

AK Parti ve MHP'den tepki; CHP'den destek

AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün görevinin değişmesiyle ilgili kararı yanlış bulduğunu söyledi. AKP Grup Başkan Vekili sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer HSYK görev süresi dolmamışsa, mazereti veya kendi talebi yoksa, herhangi bir disiplin soruşturması yoksa, görev süresi dolmamışsa, talep olmaksızın görevini değiştirmeleri yanlış olmuştur. Bu karar devam eden soruşturma ve kovuşturmaları olumsuz uzatacaktır. Çünkü yeni getirilen ve yetkilendirilen cumhuriyet savcılarının dosya hakimiyeti zaman alacaktır. Bu da yargılama soruşturma ve yargılama süreçlerini olumsuz etkileyecektir." Bundan sonra ortaya çıkacak kararlar ne olursa olsun, HSYK'nın verdiği kararın gölgesinde kalacağı görüşünü savunan Bozdağ, "Anayasa'nın HSYK'ya yetki vermiş olması bu yetkinin soruşturma ve yargılamayı olumsuz etkileme hakkı vermez." dedi. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Ergenekon soruşturmasının başındaki bir savcının görevden el çektirilmesinin hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığını söyledi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise Zekeriya Öz'ün görev yerinin değiştirilmesini "Bu bir atamadır hayırlı olsun." sözleri ile değerlendirdi. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise "Yerinde bir karar, ancak geç kalmış bir karar. Terfi değil, görevden almadır." yorumunda bulundu.




Zaman