Meclis Adalet Komisyonu, Başkan Ahmet İyimaya başkanlığında Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Malzemeleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere toplandı.

Adalet Bakanı, 2006-2011 yılları arasında mahkemeler tarafından toplam 436 bin 150 şüpheli, sanık ve hükümlünün toplum içerisinde denetim ve takiplerine yönelik verilen kararlar denetimli serbestlik müdürlüklerine gönderildiğini belirterek, "Bugün itibarıyla 108 bin 957 şüpheli, sanık ve hükümlü hakkında denetimli serbestlik yöntemiyle mahkeme kararlarının infazı devam etmektedir" dedi.

Tasarı hakkında bilgi veren Adalet Bakanı, şöyle konuştu:
"Tasarı ile kural olarak açık ceza infaz kurumu aşamasından sonra gelmek üzere açık ceza infaz kurumunda infaz edilecek cezanın son bir yılının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle toplum içerisinde infaz edileceği yeni bir infaz yöntemi öngörmektedir.

Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezasının toplum içerisinde infazına karar verilen hükümlüler hakkında tedbir olarak;
kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılma, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulma,belirlenen yer veya bölgelere gitmeme, belirlenen programlara katılma yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına karar verilecektir

Açık ceza infaz kurumunda altı ayını kesintisiz olarak iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine bir yıl ve daha az süre kalan hükümlüler bu düzenlemeden yararlanacak olup karar infaz hakimi tarafından verilecek."

Yapılan düzenlemenin hükümlünün mahkum olduğu ceza süresinde bir değişikliğe neden olmayacağını, koşullu salıverme tarihini değitirmeyeceğine dikkat çeken Adalet Bakanı, "Bu düzenleme bir af değildir. Düzenleme mahkemelere yeni bir iş yüklemeyecek dosyaların yeniden ele alınması gerekmeyecektir" dedi. (ANKA)