Adalet Bakanı Sadullah Ergin, dün akşam CNN Türk televizyonuna katılarak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İşte Ergin’in açıklamaları:


ÖCALAN’A TECRİT İDDİASI:
Daha önce bize ‘avukatlarla da görüşmek istemiyorum, akrabalarla da görüşmek istemiyorum’ diye beyanı var. Şimdi akrabaları konusunda yazılı beyanı var. Niçin derseniz, orada bir gerekçe söylüyor; ‘Benim meramımı anlatamayabilirler’. Avukatlar için de kendince bir takım şeyler söylüyor. 28 Temmuz’dan bu yana avukatlarıyla görüşmüyor. Kanun teklifi var, görüşmelerden sonra avukatlar için görüşme izni çıkabilir. 


CEMAAT MENSUBU HAKİM VE SAVCILAR: (Özel yetkili mahkemelerdeki hakim ve savcıların cemaat mensubu oldukları iddiaları hatırlatılınca) Özel yetkili hakim ve savcı sayısı 50 civarında. Bunların önemli bir kısmının 2010 HSYK öncesinde atandığını görürsünüz. Bunların içinde çok değişik görüşlerde hakim-savcı olduğunu da göreceksiniz. Öyle örnekler var ki, ama kişisel veridir kullanamam. Halk arasında bir tabir vardır; Şeyh uçmaz müritler uçurur. Bu tip bir algı oluşturma çabası var. 2009 sonrasında bu dosyalarda yargılanan gerçek kişiler, bilinen kişiler. Köşe yazarı, paşası. Bunlara dönük olarak iletişim organlarının enformasyonu çok güçlü. Yargı mensuplarının ise cevap verme imkanları yok. Benim de bakan olarak bunları karşılamam halinde, ‘avukatı mısın’ derler. Ama muhalefet partisi suçluyor. Olmaz hakaretler, iftiralara varan sözler. Hakimler cevap veremediği için bu algı güçleniyor. Ama artık adliye sözcülüğü kurumunu oluşturuyoruz.


UZUN TUTUKLULUK SÜRESİ:
Yargılama hızlansa CHP’nin 3 yılla sınırlansın teklifi makul bir tekliftir ama şimdi olsa uyuşturucu kaçakçıları, cinsel tacizde bulunanların tahliye olması söz konusu. 1500’e yakın kişi tahliye olsa ben yanımda kimi göreceğim, toplum reaksiyonları bize yönelecek. 3 yıldan fazla tutuklu yargılanmasın, o durumda Ogün Samast’ı salmanız lazım, Yasin Hayal’i bırakmanız lazımdı. Bunu göğüsleyebilecek durumda mıyız.
Her iki iddianameden biri beraatle sonuçlanıyorsa bunların çok kaliteli hazırlandığını söylemeye imkanım yok.
Tanzim edilmiş iddianamelerin sonucuna göre terfi etmeli savcılar. Şu anda iş biriktirmemeye göre hazırlanıyor. Müfettiş gelirse dosya görmesin, sanık ispat etsin diye açılan iddianameler var. Ancak bu algıyı oluşturan haberleri de sağlıklı bulmadığımı belirtmek istiyorum. (Milliyet)