Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki bir otelde düzenlenen ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ile muhtarların katıldığı "Çözüm Süreci" konulu toplantıya katıldı.

Buradaki konuşmasında Türkiye'nin 30 yıllık çatışma ortamında çok şehit verdiğini belirten Ergin, sorunun 1925'ten bu güne 88 yılda defalarca reçeteler yazıldığını ve 20'ye yakın rapor hazırlandığını ifade etti. Ergin, "Raporlarda, 'doğu sorunu', 'Kürt sorunu', 'şark sorunu', 'terör sorunu', adına ne derseniz deyin, bunlar hep sıralanmış. Raporların hepsinde tedbir ön görülerek reçete yazılmış. 'Şunları şunları kullanalım, iyi gelecek, bu hastalık iyileşecek' denilmiş. 88 yıldır yazılan reçeteleri uygulamışız ama hastalık azalacağına daha da kronikleşmiş. Onun için bu süreçte sağlıklı bir analiz ve teşhis yapmamız lazım. Şayet teşhisi doğru yapmazsanız, reçeteyi doğru yazamazsınız tedaviden de bir sonuç alamazsınız" diye konuştu.

Ergin, "çözüm süreci" ile "Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı ile 75 milyonu ağlatan bu ateşi söndürmek, bizim ağlamamıza sevinenleri üzecek bir kardeşlik coğrafyası oluşturmak" istediklerini söyledi.

"Yargı selam durmuş"

Ergin, tutuklu gazeteciler ile piyanist Fazıl Say'a verilen hapis cezasıyla ilgili soruya da şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'de şu anda demokrasiyi tahkim etme çalışmaları devam ediyor. 10 gün önce kamuoyunda '4. paket' diye bilinen 25-26 maddelik bir tasarıyı yasalaştırdık. Türkiye, demokrasisini tam anlamıyla inşa etti. Hukukunu tam anlamıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklı standartlara getirdiği gün şikayetler kesilecek. Şunu unutmayalım son 55 yıla baktığımızda her darbe girişimi ve darbe sonrasında bu ülkede yargı organları millet iradesine müdahale edenlere selam durmuş ve maalesef lojistik destek sağlamış. Bundan 5 sene önce yüzde 47 oy almış bir partiye kapatma davası açılabildi. Bu ülkenin başbakanı, çocuklarını başbakanı olduğu ülkede okutamadı. Demokrasinin açığından ve eksikliğinden dolayı. İşte bu demokrasi açığını kapatmaya çalışıyoruz."

TC tartışması yanıtı: "Hadi oradan be"

Sağlık Bakanlığı'nın tabelalardaki TC ibaresini kaldırtması sonrası yaşanan tartışmalarla ilgili bir soru üzerine ise Ergin, TC'nin ve Atatürkçülüğün edebiyatını yapmadıklarını, bunu icraatlarla gerçekleştirdiklerini bildirdi. "Gardırop Atatürkçülüğü" de yapmadıklarını ve Atatürk'ün gösterdiği hedeflere koşarak gittiklerini belirten Ergin, şunları söyledi:

"Ben bir hedefe kitlenmişsem ve o hedefe varmak istiyorsam, bunu icraatımla göstermem lazım. Bugün bu TC edebiyatı yapanlara diyorum ki hadi oradan be... Biz Türkiye Cumhuriyeti'ni bölgesinde ve dünya üzerinde rakipsiz kılmanın yarışı içindeyiz. Bu, süreçle hiç alakası olmayan bir icraattı. İstismar ediliyor diye Sağlık Bakanımız açıklamasını yaptı zaten. Önceki bakanımız zamanında yapılan bir çalışma ve bu süreç yok o zaman. Aynası iştir kişini lafa bakılmaz."