ntvmsnbc ve Ajanslar

KONYA - Reform İzleme Grubu'nun 24. Toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde yapıldı. Toplantının ardından, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin özgürlük alanlarını genişletme çabası içerisinde olduğunu ancak bazı ülkelerin ifade özgürlüğü alanını daraltma peşinde olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Ümit ederiz Fransa'da da entelektüellerden oluşan bir reform izleme gurubu kurulur, Fransız hükümetine bu çağdışı yasanın bırakın 21. yüzyıla, 18. yüzyıl Fransız aydınlanmasına bile uygun düşmediğini hatırlatır. Fransa yeni dogmalar inşa edecekse bunu başka alanlarda arasın. Aynı şekilde ümit ederiz ki AB Fransa'yı izlemeye alır, Fransa'daki ifade özgürlüğünü izlemeye alır ve bu çağdışı yaklaşımın, bir tarih yorumunun bir Meclis tarafından bir dogma olarak kabul edilmesine dayalı çağdışı yaklaşım konusunda Brüksel'de bir izleme mekanizması kurulur.''

Böyle bir mekanizma kurulması halinde Fransa'nın yanlış bir sürece girdiğini kabul edeceğini ümit ettiklerini söyleyen Davutoğlu, Fransa entelektüellerine ve sivil toplumuna ''Fransa'da ifade özgürlüğüne sahip çıkın'' çağrısında bulundu.

Davutoğlu, şu anda Fransız değerlerinin ve Avrupa değerlerinin tehdit altında olduğunu da kaydetti.

Tasarı Fransa Meclisi'nden geçerse Türkiye'nin neler yapabileceği konusundaki soru üzerine Davutoğlu, Fransa'nın bir bütün olarak bir sınavla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Fransa'da yapılacak tercihin seçim kazanılmasına dönük sınırlı bir etkisi olabileceğini ama uzun dönemde Fransa ortak vicdanının bunu kabullenemeyeceğini belirtti.

Bakan Davutoğlu, ''Biz bunu reddettiğimizde bize karşı da mı hukuki müeyyide uygulanacak?'' dedi.

Davutoğlu, Türk diplomatı Yılmaz Çolpan'ın 22 Aralık 1979'da Fransa'da şehit edildiğini hatırlatarak, ''Siz aynı gün sanki onu şehit eden teröristlere mesaj verircesine onları neredeyse haklı çıkarırcasına bir yasa çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok. Herhangi bir şekilde Türkiye'nin uygulayacağı müeyyideden önce biz Fransız toplumunun müeyyide uygulamasını istiyoruz'' dedi.

Yasa geçmiş olsa dahi bu yasanın yaşayamayacağını ifade eden Davutoğlu, ''Bu yasa yaşarsa Avrupa orta çağlardaki dogmalar dönemine geri döner'' diye konuştu.

Türkiye-AB ilişkilerinin kopup kopmadığı sorusu üzerine Davutoğlu, ''Biz tanımadığımız bir devleti dönem başkanı olarak muhatap almayız. AB eğer bir krizi engellemek istiyorsa hemen devreye girsin'' ifadelerini kullandı.

AB ile ilişkileri tamamen kesecekleri yönünde bir ifadeleri olmadığını dile getiren Davutoğlu, ''İkili ilişkiler bağlamında bütün ülkelerle ilişkilerimiz sürer. AB ile teknik düzeyde çalışmalarımız sürer, bölgesel konularda istişarelerimiz sürer. Fakat Güney Kıbrıs Rum Yönetimi başkanlığındaki hiçbir toplantıya katılmayız. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili, onları muhatap alacak hiçbir doküman ya da faaliyetin içinde yer almayız'' dedi.

'BİZ YÜZLEŞMEYE HAZIRIZ'
Bir basın mensubunun, Fransızların oluşturacağı bir tarih komisyonunu olumlu karşılayacağı yönünde açıklamaları bulunduğunu belirterek, halen böyle düşünüp düşünmediğini sorması üzerine Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin Türkiye ziyaretinin çok başarılı geçtiğini söyledi.

Bu ziyarette muhatabına Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ermenistan ziyaretindeki mesajlarını hatırlattığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'ye başka bir ülkeden mesaj vermenin doğru olmadığını söylediğini, ''konuşulacak bir şey varsa açık açık konuşuruz'' dediğini kaydetti.

Davutoğlu, 2005 yılında yaptıkları teklifi yeniden gündeme getirdiklerini ve kim istiyorsa adil bir hafıza çerçevesinde, ortak tarih komisyonu çerçevesinde bütün arşivleri açmaya hazır olduklarını belirttiğini aktardı.

Juppe'nin de bunu ilgili taraflara ileteceğini kaydettiğini anlatan Davutoğlu, ancak bir ay geçmeden yaşananların, Juppe'nin benimsediği ifade özgürlüğü ve tarihin araştırılarak çözüme kavuşturulabileceği görüşüne karşı, Fransa'da dogmatik bir zihniyetin devreye girdiğini gösterdiğini söyledi.

Davutoğlu, ''Bu anda da benim değerli dostumdan beklentim ki buna da eminim, ifade özgürlüğüne sahip çıkmasıdır'' dedi.

Bu konu kamuoyuna mal olmadan muhataplarıyla bunun doğurabileceği sonuçları konuştuklarını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Sayın Juppe'ye ben saygı duyuyorum. Ankara'da benimsediği bu fikrin bugün için de geçerli olduğunu ve bunun Fransız Meclisi'ne anlatılması durumunda Türkiye'nin her zaman tarihi, ortak ve ayrı ayrı arşivleri açarak araştırmaya hazır olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Esas tarihle yüzleşmek budur. Biz yüzleşmeye hazırız. Ama eğer bu yüzleşme imkanı verilmez ve bir dogma oluşturulursa gittiğimiz her ülkede Fransız koloniciliği, sömürgeciliği üzerine konuşmaya başlarız. Bütün Afrika'da. Bunun da bilinmesi lazım. Tarih açılacaksa maalesef sonuçları hiçbir açıdan doğru olmaz. Fransa'da konuşamayacağımız gerçekleri dünyanın her yerinde konuşmaya başlarız.''