Ormanlık alanlarda saklanan muhalifleri ortaya çıkarmak ve mültecilerin ülkeden kaçışını durdurmak için yeni bir taktik olduğu düşünen yangınlar sebebiyle bazı yaralıların uzun yolları tercih etmek zorunda kaldığı ve Türkiye'ye giriş yapamadan öldükleri belirtiliyor.

Hatay sınır kapısından 1 kilometre uzaklıktaki Yayladağı kampında yaşayan ve Suriyeli ailelerin Türkiye giriş yapmasına yardımcı olan muhalifler yangın çıkartarak Esed'in tüm kaçış yollarını tıkamaya çalıştığını ifade ediyor. Daha önce sınıra yakın bölgelerden 1 saat yürüyerek Türkiye geçiş yapıldığı söylenirken kaçmak isteyen mültecilerin şimdi en az 3 saat yürümesi gerektiği belirtiliyor. Sınır nöbeti tutan Suriyeli birliklerin yakaladıkları tüm mültecileri öldürdüğü iddia edilirken mültecilerin en önemli geçiş noktalarından biri olan Güveççi Köyü geçişinin de yangın sebebiyle kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

Ayrıca Suriyeli birliklerin Güveççi köyüne yakın yerlerde iki gözetleme kulesine keskin nişancı yerleştirdiği ve kımıldayan her şeyin vurulduğu da iddia ediliyor. Birkaç önce Suriye rejiminin Türkiye sınırına çok sayıda mayın döşediği vurgulanırken yangının mültecilerin yoğun olarak saklandıkları bilinen bölgelerde başlatıldığı iddia ediliyor.

Uluslararası medyanın girişinin yasak olması sebebiyle sınır boylarında görev yapan gazeteciler ise Suriye'de yaşanan trajedinin tam olarak resmedilmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor. Yangına rağmen üç gün içinde 80 yaralının sınırı geçmeyi başardığı ifade ediliyor. 27 binden fazla Suriyeli Türkiye'deki kamplarda yaşıyor.



Cihan