Görme engelli milletvekili Lokman Ayva, düzenlemeyi, "Engellilere verilen ve lütuf olarak görülen hizmetler artık hak olacak." sözleriyle özetliyor. Türkiye Cumhuriyeti yasalarının ancak tek tip insanı ve ihtiyaçlarını esas alarak yazıldığını belirten Ayva, bir kişi konuşamıyor, yürüyemiyor, rahat anlayamıyorsa sistemin dışına itildiğini dile getiriyor. Mevcut yasalarda özürlülere göre hizmet örgütlenmediğini söyleyen Ayva, referandum sonrası, hizmetlerin özürlü yurttaşlara uygun şekilde organize edilmesinin yolunun açılacağını belirtiyor.

Referandumdan evet çıkarsa Anayasa'nın 'Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 10. maddesine, "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz." cümlesi eklenecek. Yani özürlü bireyler devlet önünde kanunen 'görünür hale' gelecek. AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Türkiye'de özürlülerin oy kullanırken, eğitim alırken ve işe alımlarda hep geri planda kaldığını, ciddi zorluk yaşadıklarını söylüyor. Farklılıkları esas alan bir sistemin gerekliliğinden bahseden Ayva, bundan sonra özürlülere verilecek hizmetlerin eşitliğe aykırı sayılamayacağına dikkat çekiyor.

Anayasa paketinin özürlü vatandaşlara getirdiği bir diğer demokratik hak, ombudsmanlık kurumu. 'Kamusal sistemin sivil denetim altına alınması' şeklinde tanımlanan ombudsmanlık kurumunu bireyin özgürleşmesi yönünde atılacak önemli bir adım olarak görüyor Ayva. Ona göre özürlüler için bu sistem hukuksal bir dayanak olacak. AK Partili milletvekili, "Şikâyetçi olduğum durumu sokaklarda protesto etmek istiyorum, ama kör veya spastik olduğum için yalnız başıma 500 metre ileri gidemiyorum. Bağırıp çağırmak istiyorum, fakat sağır veya dilsizim. Lobi yapmak istiyorum param yok, çünkü özürlü kitlesi genelde fakir. Sonuçta mevcut sistem içerisinde hukukla çözüm aramaktan başka alternatifimiz yok. Elbette herkes için doğru olan bu. Ombudsman bizim haklarımızı savunacak." diyor.

Halkoylamasının siyasetin ötesinde bir uygulama olduğunu ifade eden Lokman Ayva, "A partisi B partisi değil bu iş. Bu, bizim hayat memat meselemiz." ifadesini kullanıyor. Sandıktan 'evet' çıkacağına inancını dile getiriyor.





Zaman