10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık K. ile avukatı ve yakınları katıldı.

Mahkeme Başkanı Akın Akkaya, MASAK'tan sanığın 4 FETÖ şüphelisiyle arasında para transferi olduğu yönünde rapor geldiğini, Hakimler ve Savcılar Kurulundan (HSK) gelen rapora göre de K.'ın etkin pişmanlık hükümleri kapsamında verdiği 60'tan fazla ismin çoğu hakkında soruşturma yürütüldüğünü kaydetti.

Duruşmada, görüntüsü ve sesi değiştirilen gizli tanık "Sinop" da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdi.

Kendisi hakkında da soruşturma yürütüldüğünü ifade eden gizli tanık, K.'ı çok yakından tanımadığını ve kendisiyle çalışmadığını ancak sanığın "FETÖ ile irtibatlı olduğunu" duyduğunu söyledi.

Mahkeme Başkanı Akkaya'nın "Kendisinden duydunuz mu?" sorusuna gizli tanık, "Bizzat kendisinden duymadım. FETÖ'ye yakın olduğu, ona çalıştığı, hatta iç içe olduğu söylenirdi. Hatta 'FETÖ'nün parlattığı kişilerden' diye duyuyorduk. FETÖ üyesi olduğuna yönelik bizzat eylemine şahit olmadım." yanıtını verdi.

Duruşmaya, tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanan B.B. de K.'ı 2011 yılında avukatlık yaparken tanıdığını belirtti.

Sanık ile birkaç defa görüştüklerini ifade eden B.B, "Adliyeye personel alımı konusunda yardım istemiştim ancak kendisi referansın cemaatten gelmesi gerektiğini söylemişti" dedi.

Söz alan sanık K. ise dinlenen tanıkların beyanlarının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, şunları söyledi:

"Gizli tanığın beyanlarının somut delillere dayanmadığı için yok sayılması gerekiyor. 'Sinop'un beyanları tamamen duyuma dayalı, yargılamaya esas teşkil edemez diye düşünüyorum. B.B. ise bütünüyle yalan söylüyor. Kendisiyle iki defa karşılaştık ve çok soğuk davrandım. İlk İzmir başsavcılığı zamanında tanıştım. Orası küçük bir odadır, detayları da tutmuyor. Sanığın bu konuda söyledikleri de gerçeği yansıtmıyor. Etkin pişmanlık kapsamında FETÖ'cü olduğunu bildiğim birçok isim verdim. Bu konunun dikkate alınmasını istiyorum."

Mahkeme savcısı ise mevcut delil durumu, suçun kanundaki cezanın üst sınırını gerektirmesi ve katalog suçlardan olması dikkate alınarak, sanığın tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, "terör örgütü yönetme" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan K.'ın, etkin pişmanlık kapsamında verdiği bilgileri ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. (AA)