FRANSA’nın Cannes şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı Mipim’de, Türkiye’den ev alan yabancı yatırımcılara oturma izni müjdesi geldi. Mayıs ayında mütekabiliyet yasasının çıkarılmasının ardından, Türkiye’den mülk edinen yabancıların oturma izni alabilmesi talep edilirken, bu konuda uzun zamandır süren çalışmalar tamamlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Oturma süreleri ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu süreleri 6 ay ya da bir yıla çıkarmak için uğraşıyoruz. Çünkü bizim ülkemize gelenler sadece 3 ay değil daha uzun süre kalmak istiyor” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, oturma izni için çalışmaların sürdüğünü, bir-iki hafta içerisinde açıklanacağını söyledi.

11 BİN TAŞINMAZ SATILDI

Türkiye’nin artık dünyada cazibe merkezi haline geldiğini, mütekabiliyet sonrası yabancılara mülk satışından bunun anlaşıldığını söyleyen Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi: “Yasa çıktığı günden bu yana kadar 11 bin taşınmaz satıldı. Bunun 8 binini konut satışları oluşturdu. Bu rakamı 2013 yılında iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Artık Türkiye dünyada tercih edilen bir ülke. Çıkarılan mütekabiliyet yasası ile yabancılar artık Türkiye’ye sadece tatil amaçlı değil, uzun süre kalmak için geliyor. Yasadan sonra gerek Avrupa ülkeleri olsun gerekse Ortadoğu ülkelerinden ciddi alımlar oldu. Bu da gösteriyor ki Türkiye artık bir cazibe merkez oldu.”

4 MARKA ŞEHİR

Bayraktar, hükümetin 2023 vizyonunun temelde 3 politika ekseni üzerine kurulu olduğunu, bunların marka kentler, yaşanabilir çevre ve yatırım yapılabilir kentler olduğunu belirtti. Kentler için markalaşma stratejileri hazırladıklarını turizmi, istihdamı ve yatırım kapasitesi yüksek şehirler oluşturulacağını bu şehirlerin bölgesel gelişmede öncü olacağını ifade eden Bayraktar, “Bulunduğumuz dönemde dünyada artık şehirler yarışıyor. Hedefimiz Türkiye’de en az dört şehrin uluslararası yaşanabilirlik sıralamasına girmesini sağlamak” şeklinde konuştu.

20 bin metrekare ofis istediler

ARTAŞ, Aydınlı ve Keleşoğlu ortaklığında hayata geçirilen İstanbul Ayazağa’daki Vadistanbul projesine yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiğini ifade eden Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Yabancılar özellikle toplu alım yapmak istiyor. Projedeli otel ve ofis bloğuna ilgi gösterdiler. Ofis içerisinden 20 bin metrekare toplu alım yapmak istiyorlar. Ön görüşmemizi yaptık fuar sonrasında yeniden görüşeceğiz” dedi.

Ağaoğlu: 10 yıl olsun

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Mütekabiliyet Yasası’nda yapılması beklenen yeni düzenlemeyle yabancılara oturma izninin bir yıla çıkarılmasının yetersiz olduğunu söyledi. Ağaoğlu, Türkiye’nin belli bir miktar arazi alan yabancılara oturma izni vermesi gerektiğini belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanı açıklama yaptı,  bir senelik bir oturma müsadesi verecek ama bunu en az 10 yıla çıkarmamız lazım” dedi.

Yatırımcılar köprü ve şehirleri soruyor

SOYAK CEO’su Emre Çamlıbel, Mipim fuarında yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin önemli düzeyde olduğunu belirterek, artık yatırımcıların Türkiye’yi tanıdığını ve gerçekleştirilen projelerden haberdar olduğunu söyledi. Yatırımcıların Türkiye’ye fırsatları için baktığını ancak bunun yeterli olmadığını ve kalıcı olmalarını istedikleri söyleyen Emre Çamlıbel, “Yabancılar Türkiye’deki riski yanlış hesaplıyorlar. Şu anda bazı Avrupa şehirleri yavaş yavaş krizden çıkıyor ve oralarda da getiri yükseliyor. Ancak Türkiye’de riskli bir ülke değil” dedi. Avrupalı yatırım fonlarının artık Türkiye’deki yasaları bildiğini ve bu konular hakkında da sorular sorduğunu kaydeden Emre Çamlıbel, “Yatırımcılar özellikle 3. köprü ve yenişehir projeleri hakkında bilgi almak istiyorlar. Bu projelere yatırım yapmak isteyen yatırımcıların tümünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönlendiriyoruz. Yatırımcılar bu projelerin şekillenmesini ve sistematiğinin kurulmasını bekliyor” diye konuştu.