Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, yeni düzenlemeyi olumlu bulduğunu söyledi. Zaman'a konuşan Evcil Paşa, söz konusu maddenin ordudan emekliliğe sevk edilen ya da beklediği rütbeyi alamayan subayların da yargıya gidebileceği şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu. "YAŞ kararlarının, benzeri bütün kurum ve kuruluş kararları gibi yargı denetimine açılmasından daha tabii ne olabilir?" diye soran Evcil Paşa, "Yapılacak değişiklikle sadece disiplin dışı tutum ve davranış içinde olduğu iddia edilen subay ve astsubayların TSK ile ilişiklerinin kesilmesi kararları için yargı yolu açılmakta, bir üst rütbeye terfi edemeyen albay ve generaller için yargı yolu yine kapalı tutulmaktadır." dedi. Evcil, albayların general rütbesine, generallerin de bir üst rütbeye terfi ile emekliye sevk edilme işlemlerinin de yargıya götürülebilmesi gerektiğini ifade etti.

Bir dönem Özel Harp Dairesi başkanlığı da yapan emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, "Düzeltilmesi büyük bir yanlışlığı önleyecektir. Yüce Meclis'in bu yanlışlığa meydan vermeyeceğine inancımız tamdır." ifadelerini kullandı.

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarının yargı denetimine açılmasını öngören, anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi Meclis'te ilk tur oylamada 336 'kabul' oyu almıştı.

Zaman