O günden itibaren geçen 5 ay içinde yapılan yüzlerce suç duyurusuna rağmen darbeciler hakkında bir soruşturma başlatılmadı. Bunu izlemek üzere kurulan Kenan Evren'i Koruyanları İzleme Komisyonu (KEKİK) üyelerini önceki gün kabul eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, önemli bir itirafta bulundu. Ergin, "12 Eylül'ün ve darbecilerin yargılanması konusunda üzerimizde çok büyük baskı var. Bu konuda her yerden şikâyet alıyoruz. Bu talebi göz ardı etmek mümkün değil. Ayrıca bu davanın demokrasinin kurumsallaşması, bir daha hiç kimsenin böyle suçları işlemeyi aklından bile geçirmemesi için çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Adalet Bakanı, KEKİK üyelerine, darbecilerin yargılanması ile ilgili olarak 300 farklı yerden toplam 800 başvuru yapıldığı bilgisini verdi. Ergin, bütün bu dosyaların Ankara'da toplanacağını kaydetti. Darbecilerin yargılanması konusunda gerekenin yapılacağı mesajını veren Bakan, önemli bir noktaya daha dikkat çekti: "Şimdiye kadar Türkiye'de hukuk dışı davranmak alışkanlık haline gelmiş. Biz darbenin mağduriyetinin telafi edilmesini istiyoruz. Ama bunu hukuk dışı yollardan yapamayız. Bu yüzden de hukuka uygun yapılabilmesinin yollarını arıyoruz. Biz bu konuda sonuç odaklı çalışıyoruz. Yargılama aşamasına gelindiğinde davadan sonuç alınabilmesi, dava sonucunun AİHM ya da herhangi başka üst mahkemeden dönmemesi için nelerin yapılması gerektiği konusunda teknik inceleme başlattık."

KEKİK'te, Adalet Ağaoğlu, Lale Mansur, Nazlı Ilıcak, Sacit Kayasu, Mehmet Altan, Mustafa Şentop, Ali Bayramoğlu, Oral Çalışlar, Emre Aköz, Zeynep Tanbay, Mithat Sancar, Leyla İpekçi, Ferhat Kentel, Bekir Berat Özipek ve Turgay Oğur gibi isimler bulunuyor.(Zaman)