İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, boykot kararına uyarak bugün okula gitmeyecek olan öğrencilere disiplin cezası verilmeyeceğini söyledi. Öğretmenlerin okullarda ve görevlerinin başında olacağını kaydeden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerimiz ise 657 sayılı kanuna tabi memur olmadıkları için onlar için bir disiplin cezası düşünülemez. Çocuk, bireysel hak talebinde bulunuyor diye disiplin cezası uygulanamaz. Gelmeyen yok yazılır o kadar. Çocuk devamsızlık hakkını kullanmış olur. Sonuçta çocuklar demokratik hakkıdır.”

ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir’in Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrencilere gönderdiği mektupta bazı sorularda “sehven” yani yanlışlıkla şifreleme olduğunu itiraf etmesi sınavın geleceğini bir kez daha tartışmaya açtı.

Eski ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan’a göre bu açıklamadan sonra en önemli konu, sınavdan önce “mod medyan” kelimesinin bazı dershanelerde konuşulduğunun ortaya çıkması ve internet sitelerinde tartışılması.

‘BİRİLERİ BİLİYORMUŞ’
Yarımağan şöyle konuştu: “Sınavdan önce ortada bir kod dolaşıyor. Mod medyan deniliyor. Basından ve televizyonlardan öğreniyoruz ki sınavda sorular mod medyan metodu ile çözülecekmiş ve bazı dershanelerde metod öğretiliyormuş. Sınavdan önce yine internette bu kod aramaları yapılmış. Durup dururken sınavdan önce bir kelime dışarıya sızmaz. Bazıları bu kelimeyi aramış, anlamını bulamamış, ders sanmış. Bazıları yazışmalarda en büyük seçeneğin sağındakinin işaretleneceğini açıklamış. Demek birileri ne olduğunu biliyormuş. Bu durumda tartışılacak bir şey kalmıyor. Bazı kişiler bu mod medyanın ders olmadığını biliyor. Bu durumda sınavın iptal edilmesi gerekiyor.”

Yarımağan, Demir’in “Sehven yapılan şifreyi kimsenin fark etmediğine” ilişkin açıklamasına ilişkin ise “Bu yargıya nasıl vardıklarını anlamak mümkün değil. Analizle nasıl anladıklarını ben çıkaramadım. Çok az sayıda kişi bile bunu anladı ve çözdüyse zaten bu sınav geçerliliğini yitirmiştir” dedi. ‘Sınav öncesi durup dururken özel bir kelime sızmaz’




Habertürk