Betül KOTAN

ANKARA - KPSS iddiaları nedeniyle ÖSYM’nin dört bir koldan araştırılması üzerine, kuruma ilişkin ortaya çıkan skandallar, eylül ayında yapılacak sınavların ileri bir tarihe ertelenmesine neden oldu. YÖK kararıyla 18-19 Eylül tarihinde yapılacak TUS ile 26 Eylül’de yapılacak ortaöğretim ve önlisans mezunları için KPSS sınavları bilinmeyen bir tarihe ertelendi. YÖK, soruların sızdırıldığına ilişkin iddiaların güçlenmesi nedeniyle lisans mezunları için temmuz ayında yapılan KPSS’nin iptalini de gündeme aldı. YÖK, sınavın iptaline sıcak bakmazken, ÖSYM yetkilileri, “Başka şansımız yok” diyor. Sınavların ertelenmesi, 2010 sonuna kadar yapılacak 12 sınavın takvimini de değiştirecek.

Soru hazırlama komisyonunda dersanecilerinde olduğunun ortaya çıkması üzerine üyelerin de yenilenmesine ve bundan sonra yapılacak sınavların oluşturulacak yeni komisyon tarafından yapılmasına karar verildi.

‘KAOS YAŞANIR’ GÖRÜŞÜ
YÖK Yürütme Kurulu, bugün yaptığı toplantıda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derinlemesine soruşturulan KPSS iddiaları nedeniyle, yeni bir yol haritası belirledi. KPSS sorularının sınav öncesinde sızdırıldığına yönelik iddiaların güçlenmesi, temmuz ayında yapılan sınavın iptalini de gündeme getirdi. Hakkıyla sınavda başarılı olan adayların tepkilerinden çekinen YÖK, KPSS’nin iptaline sıcak bakmazken, ÖSYM yetkilileri ısrarla, “Kopya olsa, çekenlerin sınavı iptal olur. Sızdırma söz konusuysa istesek de istemesek de sınavı iptal etmek zorundayız. Biz etmezsek, mahkeme kanalıyla iptal edilir. O zaman daha büyük bir kaos yaşanır” görüşünü savunuyor. Bugün yapılacak toplantıda, konunun tartışılacağı gelen bilgiler arasında.

YENİ SINAV KOMİSYONU
Dün, ÖSYM ve YÖK tarafından yapılan toplantılar neticesinde, soru hazırlama komisyonunda dersanecilerin yer aldığının ortaya çıkması üzerine, 18-19 Eylül tarihinde yapılacak TUS ile 26 Eylül’de yapılacak ortaöğretim ve önlisans mezunları için KPSS sınavlarının ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi. Ancak yeni bir tarih henüz belirlenmedi. KPSS ve TUS’un ertelenmesi üzerine aralık ayı sonuna kadar yapılacak toplam 12 sınavın takvimi de değişecek. ÖSYM, soru hazırlama komisyonunu yenileyecek. Oluşturulan yeni komisyon sınav sorularını hazırlayacak.

DERSHANECİ ÜYE VE EŞİ
ÖSYM’de soru hazırlama komisyonunda bulunan ve dershaneci olduğu tespit edilen G.T.’nin, yine ÖSYM’de daire başkanı olan eşi M.T. hakkında da YÖK tarafından idari işlem yapılacağı belirtiliyor. 2000 yılından önce de M.T.’nin sınavlara ilişkin bir incelemeden geçtiği öğrenildi. M.T.’nin görev yerinin değiştirilebileceği kaydediliyor.

ÖSYM İÇİN KARA BİR YIL
ÖSYM, 2009 -2010 öğretim yılını skandallarla kapatacak.
Polis okulu sınavı soruları çalındı: 13 Eylül 2009’da yapılan Polis Meslek Yüksekokulları Sınavı sorularının ele geçirilip bazı dershanelerde öğrencilere dağıtıldığı ortaya çıktı, sınıv iptal edildi.

TUS cevap anahtarı yanlış basıldı: Kurum, 17-18 Nisan’da gerçekleştirilen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçlarını, cevap anahtarında yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle iptal etti.

Kılavuzda hata yapıldı: Üniversiteye giriş sınavı kontenjan kılavuzunda, en düşük puan ve başarı sıraları bilgilerinde, 49 program için yanlışlık olduğu anlaşıldı.

MF’ciler ile TM’ciler karıştı: LYS sonuç belgelerinde yer alan ‘Y -MF -4 Puan Türünde Alanında Başarı Sırası’ değerinin yanlış olduğu belirlendi.

KPSS soruları sızdı: 10 -11 Temmuz’da yapılan KPSS’de 350 kişinin 120’de 120 net yaptığı ortaya çıkınca soruların önceden dışarı sızdığı anlaşıldı.

Soru komisyonu üyesi dershaneci: KPSS’de sızma iddiaları incelenirken soru hazırlama komisyonu üyesi Gönül T.’nin dershane sahibi olduğu belirlendi.

YGS’de telefonla kopya: Üniversiteye giriş sınavında, 108 adaya matematik soruları yanıtlarının mesajla yollandığı ortaya çıktı.

YGS’DEKİ SIZDIRMA DEĞİL KOPYA
Eskişehir Emniyet Müdürlüğünce Yükseköğrenime Giriş Sınavı (YGS) Matematik sorularının yanıtlarının, sınav sırasında telefon mesajı yoluyla bazı adaylara gönderildiğine ilişkin açılan soruşturma da devam ediyor.

İPTAL EDİLMEYECEK
YÖK ve ÖSYM’nin konuya ilişkin incelemesinin sürdüğünü belirten yetkililer, “YGS’de sızdırma değil, kopya iddiası var. Sınav sırasında kopya çektiği iddia edilen 108 adayın sınavı iptal edilecek. Sınavın tamamına ilişkin iptal ise kesinlikle söz konusu değil” görüşünü dile getiriyor.

ÖSYM yetkilileri, Eskişehir Emniyet Müdürlüğünün kendilerine dört ay önce sınavda kopya çektiği iddia edilen adaylar hakkında ‘bilgi’ amaçlı bir resmi yazı yazdığını belirterek, “Bize gönderilen yazı bilgi niteliğindeydi. Bizden bir yanıt beklenmiyordu. Biz yazı üzerine gerekli incelemeleri yaptık ve söz konusu adayların sınavlarının iptalini gündemimize aldık” bilgisini verdiler.


Radikal