Başkanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Paşabahçe Mahallesi'nde bulunan eski İçki Fabrikası taşınmazlarının el altından satıldığı iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, söz konusu taşınmazların iki defa ihale açılmış olduğu belirtilerek şöyle denildi:
"Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş. (TEKEL / TTA)'ne ait İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesinde bulunan (Eski Paşabahçe İçki Fabrikası) taşınmazlar ile bu taşınmazlar üzerinde bulunan binaların 'Satış', iskele - rıhtım ve dolgu alanına ilişkin olarak TTA lehine Maliye Bakanlığı tarafından 27 Ağustos 2008 tarihinden itibaren 49 yıl süre ile tesis edilen 'kullanma izninin devri' yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilmesi amacıyla yapılan ilk ihale, 14 Ocak 2009 tarihinde ihale ilanına çıkılmak suretiyle başlatılmıştır. İhalenin nihai görüşmeleri 18 Mart 2009 günü saat 17.00'de ÖİB İhale Salonu'nda kamuoyuna açık olarak yapılmıştır."

Açıklamada, Yatırımcılarca verilen nihai tekliflerin İhale Komisyonu tarafından açıklanan değerin altında olduğundan ihalenin, ÖİB İhale Komisyonu'nca iptal edilmiş olduğu kaydedildi. Açıklamada, ihalenin 1 Mayıs 2009 tarihinde yeniden ihale ilanına çıkılmış olduğu belirtilerek, ikinci ihalenin nihai görüşmeleri ise 15Haziran 2009 günü saat 15.30'da ÖİB İhale Salonu'nda kamuoyuna açık olarak yapılmış olduğu ifade edildi.

Söz konusu ihalenin 40. açık artırma turunda, en yüksek teklif 303 milyon 100 bin TL ile As Asya Gayrimenkul Pazarlama İnşaat Taahhüt Otomotiv Oto Kiralama Turizm Kamuoyu Araştırmaları Reklam Hizmetleri ve Matbaacılık Dayanıklı Tüketim Mamulleri Gıda Maddeleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (As Asya Gayrimenkul) tarafından, 2'nci en yüksek teklif ise 303 milyon TL ile Hasan Sever İnşaat, Müteahhitlik Ltd. Şti. tarafından verilmiş olduğu belirtildi. Açıklamada, Özelleştirme Yüksek Kurulu onayı ve gerekli bildirimlerin yapılmasından sonra ihaleyi kazanan As Asya Gayrimenkul firmasına, Satış Sözleşmesinin imzalanabilmesi için süre verilmiş olduğu, adı geçen şirketin süre uzatımı talebinin, yüzde 100 teminatı arttırma şartıyla kabul edilerek, 15 Mart 2010 tarihine kadar uzatılmış olduğu kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:
"İhalede birinci sırada bulunan As Asya Gayrimenkul ile İdaremiz arasında henüz Satış Sözleşmesi imzalanmamıştır. Adı geçen firmanın kendisine verilen sürede satış sözleşmesini imzalaması halinde taşınmazlar adı geçen firmaya devredilecektir. Aksi takdirde adı geçen şirketin İdaremiz uhdesindeki 50 bin TL tutarındaki geçici teminatı ve süre uzatımından dolayı vermiş olduğu 50 bin TL tutarındaki geçici teminatı da dahil olmak üzere toplam 100 bin TL geçici teminatı İdaremiz lehine irat kaydedilerek, ihalede ikinci sırada bulunan Hasan Sever İnşaat, Müteahhitlik Ltd. Şti.'ne satış sözleşmesinin imzalanması için çağrıda bulunulacaktır. Bu firmanın da satış sözleşmesini imzalamaktan imtina etmesi halinde teminatı İdaremiz lehine irat kaydedilerek ihale iptal edilecektir. Dolayısıyla, İhalede birinci sırada bulunan As Asya Gayrimenkul ile İdaremiz arasında henüz herhangi bir sözleşme imzalanmamış ve bahsi geçen taşınmazların devri gerçekleşmemiştir. Medya organlarında yer alan haberlerde ifade edildiği şekilde söz konusu taşınmazın As Asya Gayrimenkul tarafından bir başkasına satışı veya devredilmesi mümkün değildir."

CUMHURİYET