15 MİLYON öğrencinin yanı sıra ekonomik büyüklüğü ile dünya devi teknoloji şirketlerini de yakından ilgilendiren FATİH Projesi’nde ilk genişletilmiş pilot bölge ihalesi yapıldı. İhaleye katılan 6 firmanın verdiği teklif aralıkları 18 milyon TL’den 45 milyon TL’ye kadar değişti. Edinilen bilgiye göre sadece yerli markaların girebildiği ihalede en düşük teklif kendi markasıyla ihaleye giren Vestel’den en yüksek teklif ise Samsung markasıyla ihaleye giren Sentim’den geldi.

ANA İHALEYE ÖN HAZIRLIK

Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan ihaleye, yönetmelik düzenlemeleri uyarınca sadece yerli istekliler katılırken ve konsorsiyum teklifleri kabul edilmedi. Eğitimde FATİH Projesi kapsamında, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak hedefiyle bilgi teknolojilerinin okullarda etkin şekilde kullanılması için okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okullarda 570 bin dersliğine LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlanacak. Aynı zamanda her öğretmene ve her öğrencimize tablet bilgisayar verilecek. Planlandığı gibi bu yıl ki eğitim-öğretim dönemine yetişmeyen projenin ana ihaleye büyük örnek teşkil edeceği düşünülen genişletilmiş pilot bölge ihalesi yapıldı.

FİRMALAR VE MARKALARI

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından desteklenen projenin 5 yılda tamamlanması planlanlanıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan ve yalnızca yerli firmaların yer aldığı ihaleye katılan firmalar şöyle: “KVK, Huawai markalı tabletle, Termikel Elektromed markalı tabletle, Vestel kendi markasıyla, Sentim Samsung markasıyla, Koyuncu İnfoteks markalı tabletle, Telpa ise General Mobile markalı tabletle.” Daha önceki açıklamalarında ihaleyle ilgilendiğini söyleyen ancak katılmayan bazı isimler ise şöyle: “Arçelik, Netaş, Exper, Casper.” İhale şartnamesinde, “Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır. İhaleye sadece yerli istekliler katılabilecektir. Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemez” maddeleri yer alırken, en düşük teklif Vestel’den en yüksek teklifin ise Sentim’den geldiği öğrenildi. 10 gün içinde sonucu açıklanması beklenen ihalede 3 fazda teklifler alındı. Uzmanlar fiyatların çok farklı aralıklarda olduğunu sonuçların ana ihale için önemli olacağını vurguladılar.

Bugüne kadar neler yapıldı

PROJE kapsamında bugüne kadar 3 bin 657 okula 85 bin akıllı tahta, yaklaşık 12 bin adet de tablet dağıtıldı. Bunun 4 bin adedi General Mobile (yerli tedarikçi), 8 bin adedi de Samsung‘dan sağlandı. 3 bin 657 okula da 85 bin çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve doküman kamera alındı. Etkileşimli TV denebilecek akıllı tahtalar ise Vestel’den tedarik edildi. Projede, Yerel Alan Ağı ( LAN ) içerisinde dersliklere konumlandırılacak 2 adet data prizinden bir tanesine takılacak Kablosuz Erişim Cihazı (Wireless Access Point) cihazı üzerinden öğrencilerde bulunan tabletlerin okul ağına dahil edilmesi sağlanacak. Okul ağında derslik bazında kurulumu yapılacak yönetim yazılımları ile etkileşimli tahta üzerinden tabletlerin kontrolü sağlanacak. Bu yazılımların ürettiği loglar veri merkezine gönderilerek raporlandırma yapılacak ve Karar Destek Sistemine veri sağlanacak.