İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edilen tutuklu sanık Turhan T. getirildi. Savunmasına darbeyi lanetleyerek başlayan sanık Turhan T., örgütle 1994 yılında staj döneminde tanıştığını söyledi. T., "Kurgu soruşturmalar açmadım. Örgüt okullarında okumadım. Örgüt elemanlarının çocuklarıma isim koymasına izin vermedim. Işık evlerinde yetişmedim. Hiçbir mahrem toplantıya katılmadım. 1991'de yapılan hakimlik sınavına kendim çalıştım. FETÖ soruşturmalarında görev almadım. YARSAV'a ve hiçbir yargı derneğine üye olmadım. Örgütün yaz kampı toplantılarına bir kez katıldım" dedi.

HSYK SEÇİMLERİNDEN ÖNCE BYLOCK KULLANMAYA BAŞLAMIŞ

Bylock kullanmaya 2014 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinden önce başladığını belirten Turhan T., "Dua mahiyetinde yazılar geliyordu. Gizli haberleşme ağı olduğunu bilmiyordum. Yapıyla tanıştığımda Kuran okumayı bilmezdim. Son dönemde öğrendim. Örgütün istişare toplantılarına katıldım. Bu toplantılarda dini konular, gündeme ilişkin konular konuşulur, Fetullah Gülen'in CD'leri izletilirdi" diye konuştu. T., aynı adliyede görev yapan 5-6 meslektaş için oy istediğini ve hakim savcıların kimlere oy vereceğini bilgisini örgüte verdiğini belirtti. 

"KEŞKE BU YAPIYA HİÇ YAKLAŞMASAYDIM"

Örgütün gerçek yüzünü 15 Temmuz'dan sonra gördüğünü ifade eden T., "Sosyal medya hesaplarımdan 15 Temmuz'u kınayan mesajlar attım. Eşim ve kızımı üzmemek için meydanlara inmedim. Sırf dini duygularla bağlı olduğum bir yapıydı, PKK gibi açık hedefleri yoktu. Suç işleme amaçları, devleti ele geçirme amacı olduğunu bilmiyordum. Suç işlemek amacıyla bu yapıyla yanyana gelmedim. Bu yapının silahlı terör örgütü olduğunu bilerek içerisinde bulunmadım. 17-25 Aralık'ın yolsuzluk dosyası olduğunu sanmıştım. 15 Temmuz'da bunun bir darbeye giden adımlardan olduğunu anladım. Yapının darbeye karıştığını öğrenince hayal kırıklığına uğradım. Mahkeme salonunda şüpheli olarak bulunmaktan acı ve üzüntü duymaktayım. Dini duygularım istismar edilerek aldatıldığımı düşünüyorum. Keşke bu yapıya hiç yaklaşmasaydım" şeklinde konuştu.  

"SON DERECE PİŞMANIM"

Mahkeme Başkanı Cem Karaca'nın sorusu üzerine sanık Turhan T., Bylock'tan bir veya 2 defa mesaj attığını ve aktif olarak kullanmadığını öne sürdü. T. yine darbe girişimde Hava Harp Okulu'nun yaz kampında olan oğlu ile ilgili soru üzerine "Oğlum, Yalova'da yaz kampındaydı. O gece kamptan çıkarılmamış. 100-150 kişiyle beraber orada kalmış. Böylece hiçbir şekilde darbeye karışmamış. Sorgusunun ardından serbest kaldı" diye cevap verdi. T., "Son derece pişmanım. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak bildiğim bu yapının işlediği suçlarla ilgili her şeyi sundum. Bunlar bazı dosyalarda kanıt olarak değerlendirilmiştir" diyerek sözlerini tamamladı. T.'un avukatı, müvekkilinin tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi. 


İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli savcı Turhan Turunç’un, 1988 yılından bu yana terör örgütünün hiyerarşik yapılanması içerisinde bilerek ve benimseyerek yer aldığı, görev yaptığı her yerdeki silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin yargı yapılanması içerisindeki hakim ve savcılarla düzenli olarak bir araya gelerek silahlı örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in vaazlarını dinledikleri anlatılmıştı.

İddianamede, şüphelinin FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyelerinin 2014 HSYK seçimleri öncesi oluşturduğu gizli haberleşme ağıyla kendi mensubu olan hakim ve cumhuriyet savcılarını tespit ederek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğine aday olan sözde bağımsız adayların alacağı muhtemel oyları hesaplamak ve seçimlerde üyelerinin kendi talimatları doğrultusunda oy kullanmasını ve örgüt içi iletişimi sağlamak amacıyla kullandıkları ByLock uygulamasını kullandığının tespit edildiği anlatılmıştı. İddianamede, sanık Turhan Turunç’un "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılması talep edilmişti.