Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yargı yapılanmasına ilişkin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yürüttüğü araştırmada önemli bir tespite ulaşıldı. 3 bin 456 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiği yargı teşkilatında 'kripto' FETÖ'cülerin belirlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor. HSYK koordinesinde güvenlik güçleri, örgüt mensuplarının hakimlik sınavlarına hazırlandığı evlerin ve bu evlerde kalan örgüt mensubu hakim-savcıların deşifre edilmesine yönelik özel bir çalışma yürütüyor. Bu konuda FETÖ soruşturmalarında tutuklanan ve itiraflarda bulunan yargı mensuplarının beyanları üzerinden gidiliyor.

'İHRAÇ SAYISI 500'E KADAR ÇIKABİLİR'

Detaylı inceleme yapan polis, söz konusu evlere cep telefonlarının sokulmadığını ya da telefonun kart ve bataryasının çıkarılarak girildiğini belirledi. İtiraflardan hareketle hücre evlerinde iletişimin sabit hatlardan sağlandığını tespit eden ekipler, görüşmeleri mercek altına aldı. Evlerde bulunan sabit telefonlarla sınırlı sayıda yapılan görüşmeler tek tek incelendi. Bu yolla örgüt evlerinde kalan FETÖ mensubu hakim ve savcılar ortaya çıkarıldı. Bu yöntemle şu ana kadar 25 ismin belirlendiği ve meslekten ihraç edilen hakim ve savcılar arasında oldukları anlaşıldı. Yargı kaynakları, araştırmaların derinleştirilmesiyle bu sayının 500'e kadar çıkabileceğini vurguladı.

HAKİM O EVLERİ ANLATMIŞTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ soruşturmasında tutuklanan bir hakim, FETÖ'nün yargı evlerine ilişkin şunları söylemişti: "Hukuk fakültesini 2007 yılında kazandım. Fakülte bittikten sonra ismini bilmediğim bir kişi beni telefonla aradı. Ankara'ya gelmemi, burada sınavlara hazırlanma imkanı olduğunu söyledi. Ankara'da farklı biri beni karşılayarak, bir apartman dairesine götürdü. Orada benimle birlikte 6 kişi vardı. Herkes hakimlik ve savcılık sınavına hazırlanıyordu. Buraya 'Ders çalışma evi' diyorlardı. Evin masraflarını Cemaat karşılıyordu. Burada yoğun bir şekilde ders çalışılıyordu. Evden dışarı çıkmak yasaktı. 2011'de idari yargı hakim adaylığı sınavını kazandım, sözlü sınavı da geçtim. Sonra staj evlerinde üç kişi ile kaldım."


FEVZİ ÇAKIR / HABERTÜRK