Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) iltisaklı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve haklarında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilen hakim-savcı çift yargılandıkları davada, duruşmayı takip eden gazetecilere tepki gösterdi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık eski hakim Neslihan K. ile avukatı Gülşen Zengin katıldı. Tutuklu sanık eski savcı Muhammet K.'nın ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cezaevinden duruşmaya katılımı sağlandı.

Duruşma için sanık ve avukatların çağrıldığı sırada tutuksuz sanık Neslihan K., salona girerken duruşmayı izlemek için burada bulunan gazetecilere dönerek, "Siz gazeteci misiniz?" diye sordu ve parmağını sallayarak "Sizi dışarı çıkarttıracağım." dedi.

Duruşma başladığı sırada söz alan tutuksuz sanık K., "Duruşma salonunda basın mensupları var. Geçen celsedeki tüm beyanlarımız çarşaf çarşaf isimlerimizle birlikte yer aldı. Gazetecilerin dışarı çıkarılmasını istiyorum." diye konuştu.

Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, talebi, Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) aykırı olduğu gerekçesiyle reddederek, sanıkların çıkan haberler hakkında yasal yollara başvurabileceğini hatırlattı.

Kararın ardından mahkeme başkanı çeşitli kurumlardan dosyaya gelen evrakları okudu. Duruşmada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) tutuklu sanık Muhammet K.'nın, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kaydının geldiği okundu.

Heyete de tepki gösterdi
Evraklara ilişkin söz verilen tutuklu sanık Muhammet K., "ByLock" kullandığı iddiasıyla ilgili kendisinde 404 bağlantı görüldüğünü belirterek, ByLock'ta tutarsızlıklar olduğunu öne sürerek, bilirkişi incelemesi istedi.

Sanık Muhammet K., "17 aydır tutukluyum, dokuz yaşında bir çocuğum var. Benden çok kıymetli bir şey alıyorsunuz. Bu dünyada da öbür dünyada da yakanıza yapışacağım. Bir gün bu cezaevinden çıkacağım. İki tarafta da hesabını soracağım. Hakkımı size helal etmiyorum." diye konuştu.

Bu sırada sanığın avukatı Zengin araya girerek, müvekkilinin kendisine çok güvendiği için böyle konuştuğunu belirterek, ifadelerinin bir kısmının tutanağa yazılmamasını istedi. Mahkeme Başkanı ise "Bu dedikleri benim kararımda etki etmez. Şu an küfür de etse kararımı etkilemez. Burada bizi reddeden kişiye bile tahliye verdik." dedi.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Bu arada duruşma boyunca davayı takip eden gazetecilere, sanık ve yakınları "Deftere ne notlar alıyorsun?", "O notları bize de ver.", "Bu dediklerini de yazsana.", ''Yarın hepiniz kaçacaksınız.'' şeklinde ifadeler kullanarak, tepki gösterdi.

Duruşma çıkışında ise sanık yakınları, basın mensuplarının üzerine yürümeye çalışırken, araya güvenlik görevlileri girdi.

İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, karı koca sanıklar Muhammet K. ile Neslihan K.ı'nın örgüte iltisaklı oldukları ve Muhammet K.'nın ByLock kullanıcısı olduğu belirtiliyor.

İddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edildiği belirtilen eski savcı Muhammet Ali K. ile eşi tutuksuz sanık eski hakim Neslihan K.'nın ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. (AA)