2014 yılında soruşturma ve operasyonları yürüten Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç, İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato ve İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Kudret Dikmen’in isimlerini basın yoluyla açıklayarak deşifre ettiği ve hedef gösterdiği gerekçesiyle yargılanan A.’a verilen 3 yıl hapis cezasının İzmir İstinaf Mahkemesince onanmaması üzerine, A.’un yeniden yargılanmasına başlandı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar görülmeye başlanan davanın duruşmasında, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan sanık Ali A. ve sanık avukatı katıldı.

Sanık Ali A., mahkemenin son duruşmada, avukatıyla görüşmeden karar verdiğini, mahkeme heyetinin ihsas-ı reyde (tarafını belli etme) bulunduğunu iddia ederek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyetine kibar davranmayacağını belirten sanık A., "Size fırsat veriyorum beni öldürün. Ölene kadar peşinizi bırakmayacağım. Sizler hesap vereceksiniz. Hukuken yaptığınız işin arkasında değilsiniz. Bütün hakim ve savcılar korkudan korumalarla dolaşıyor. Ne yapalım, devir böyle. Devrinizi yaşayın" dedi.

Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için duruşmayı Eylül ayına erteledi.

Olayın geçmişi

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato’nun 2014’te yürüttüğü paralel yapıya yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı şüphelilerin avukatlığını yapan Ali A.’un, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Bozyaka Hizmet Binası önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç, Başsavcıvekili Okan Bato ve İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Kudret Dikmen’in isimlerini açıkça deşifre ederek hedef gösterdiği öne sürüldü.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Ömer Doğruöz, avukat Ali A. hakkında ’açıklama ve yayınlama suçunun basın ve yayın yoluyla işlenmesi’ suçlamasıyla ağır ceza mahkemesinde yargılanması için dava açtı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, terörle mücadele eden Engin Dinç, Okan Bato ve Kudret Dikmen’in isimlerini basın yoluyla ifşa ederek bunları hedef gösterdiği iddiasıyla, sanık Ali A.’u 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanığın yargılama esnasındaki davranışlarını da göz önünde bulundurarak, cezasında herhangi bir indirime gitmedi ve ertelemedi.