Ergenekon ve KCK davalarında tahliye “umudunun” pompalandığı 4. yargı paketine ilişkin Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, “Paket paket umut dağıtılıyor. Ama içi boş” yorumunu yaptı. Feyzioğlu, KCK ve Ergenekon davalarından bu paketle hiç kimsenin çıkmasının mümkün olmadığını vurguladı.

BDP milletvekillerinin İmralı görüşmesi öncesi Meclis’e sevk edileceği açıklanmasına karşın görüşmelerin ardından “askıya” alınan 4. yargı paketi beklentileri karşılamadığı gibi yeni suç tanımlarını da getirdi. Paketi değerlendiren Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, düşünce özgürlüğü açısından çok önemli bir değişiklik olmadığına işaret ederek “Örgüt propandasına ilişkin belki bir iyileştirme var. Ama bugün temel haklardan, insan haklarından maalesef nasibini almamış bir uygulamanın önüne çok daha net, somut hükümler koymak gerekiyor ki düşünce özgürlüğünü sağlamak mümkün olsun” değerlendirmesini yaptı.

Ergenekon ve KCK gibi davalarda herhangi olumlu hava doğurmasının mümkün görünmediğini anlatan Prof. Dr. Feyzioğlu, 4. yargı paketini “düşünce özgürlüğü açısından büyük bir hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi. Feyzioğlu, artık “paket paket umut” dağıtıldığını belirtirken “Ama içleri boş” dedi.

Pratik faydası olacak birkaç hükmün pakette bulunduğunu söyleyen Feyzioğlu, onları da şöyle açıkladı: “İdarede açılan tam yargı davalarında davanın parça parça açılmasına izin veren bir düzenleme gelmiş. Oldukça faydalı olacak. Tam yargı davası idari yargıda açılan tazminat davasıdır. İdari yargıda açtığınız tazminat davalarının tazminat talebinizi tek seferde dile getirmek zorundasın, yani önce pilot dava açıp ondan sonra gelen bilirkişi raporuna göre kalanını talep edemiyordunuz. Önce pilot dava açmak, ardından o davada gelişen duruma göre zararın kalan kısmını talep etmek mümkün olacak, bu önemli hak kayıplarını önleyecek düzenleme. ”