Bitlis Baro Başkanlığının yeni hizmet binasının açılışını yapmak üzere kentte gelen Feyzioğlu, tüm Türkiye'nin kendilerinden öğreneceği çok şeyin bulunduğunu belirterek, ülkenin, milletin, yurttaşların menfaatleri ve meslek için birleştiklerini belirtti.

Eşit yurttaşlık temelinde el ele vererek, burada güzel bir yatırımı hem Bitlis Barosuna hem de Türkiye'ye kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Feyzioğlu, şöyle konuştu:

"Eşit yurttaşlık temelinde hepimiz el ele verdik. İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, avukatlık mesleğinin itibarı noktasında ortak payda da buluştuğumuzda tüm Türkiye'ye örnek olduğumuzu düşünüyorum. Bütün siyasi partiler, iktidarı ve muhalefetiyle, avukatları, baroları ve Türkiye Barolar Birliğini izlerse, inanın çok şey öğrenecekler. Bunu öneri olarak kendilerine getiriyorum. Çünkü insan haklarını, demokrasiyi, ülkenin ve yurttaşların menfaatleri için meslektaş olarak kol kola girdiğimizi, aramızdan su sızmadığını, küçücük menfaatleri bir kenara bıraktığımızı, üstün menfaatler için bir ve beraber olduğumuzu, etnik köken, din, dil, ırk, siyasi düşünce gibi bütün bu ayrımları elimizin tersiyle ittiğimizi, eşit yurttaşlık, insan hakları ve demokrasi temelinde kucaklaştığımızı öğrenecekler. Bunu öğrendiklerinde Türkiye büyük bir adım atacak."

 "Avukatlık mesleğine girişte kalite sorunu var"

Yeni mezun olan avukatların mesleğe giriş staj değerlendirmesine ve staj sırasında ayrı bir değerlendirmeye tabii tutulacağını bildiren Feyzioğlu, Türkiye'de 100'ün üzerinde hukuk fakültesi bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 70'nin öğrenci aldığını ifade etti.

Üniversitelerde yeteri kadar öğretim üyesi olmadığını ve mesleğe giriş anından itibaren kalitede sorun yaşandığını kaydeden Feyzioğlu, hakim, savcı ve avukatlar için ortak kaynakta sıkıntı bulunduğunu dile getirdi.

Feyzioğlu, avukatların, yargının kurucu unsuru olduğuna değinerek, konuşması şöyle sürdürdü:

"Bilgimiz, donanımımız ve mesleği duruşumuzla kurucu unsur olmaya talibiz. Tüm hakim ve savcılara da avukatın olmadığı yerde gerçeğe ulaşılamaz, suçlu suçsuzdan, doğru yanlıştan ve haklı haksızdan ayrılamaz düşüncemi aktarmak istiyorum. Avukatlar gerçeğin ve adaletin tecellisinin önündeki engeller değil, gerçeğe ulaşılmasının ve adaletin gerçekleştirilmesinin vazgeçilmez unsurudur. Bu sorumlulukla mesleğimize daha da nitelik kazandırmak adına staja kabulü bir yeterlilik şartına bağlamış durumdayız. Yönetmelik değişikliğini yaptık ve Adalet Bakanlığına gönderdik. Bakanlık görüşünden sonra umut ediyorum kısa sürede yürürlüğe girecek. Bundan sonra staj girişimiz seçmeli bir değerlendirmeye tabii olacak. Staj çıkışında da bir değerlendirme olacak. Bu da mesleğe çok ciddi bir kalite artışı getirecek."

Türkiye Barolar Birliğinin meslektaşlarıyla tam bir dayanışma içinde olduğunu, tutuklu avukatlara sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonunundan ihtiyaç halinde düzenli destek verme kararı aldığını anlatan Feyzioğlu, birliğinin fonunlarının ülkedeki 80 bin avukata ait olduğunu ifade etti.

"Kıdemli avukatlara munzam emeklilik ödemesi yapacağız"

Feyzioğlu, söz konusu fonun tüm avukatların ihtiyacı için ayrıldığına işaret ederek, "Bizim için makam ve mevki değil avukatlarımızın refahı önemlidir. Ayrıca 30 Kasım-01 Aralık tarihlerinde yapacağımız genel kurulda alınacak karara bağlı olarak 1 Ocak'tan itibaren kıdemli avukatlarımız munzam emeklilik ödemesi alacak. Bu bir hayaldi. El birliğiyle bunu gerçekleştirdik. 69 yaş baz alındı. Ancak yaş sınırı birkaç yıl sonra yaş 64'e inecek. 3 aylık ödemeler halinde, munzam emeklilik ödemesi yapacağız" diye konuştu.

Gelincik Projesi

Kadına yönelik şiddetle mücadele için hayata geçirdikleri Gelincik Projesi kapsamında 3,5 yıl içinde 20 bin şiddet mağduru kadına el uzattıklarına dikkati çeken Feyzioğlu, bunun dev bir proje olduğunu kaydetti.

Feyzioğlu, Bitlis Adliyesinde aile içi şiddet bürosu olduğunu ve bunun karşılığını baroda da kurmak istediklerini vurgulayarak, "Bunun bütün maliyetini birlik olarak karşılamaya talibiz. Başsavcılığımızla kadına karşı şiddeti Bitlis'ten silmek üzere bir işbirliğine girmek istiyoruz. Hukukun üstünlüğü, eşit yurttaşlığı, insan haklarını ve demokrasiyi koşulsuz şekilde Türkiye'nin her yerine getirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu, konuşmasının ardından davetlilerle baro binasının açılışını yaparak hizmet binasında incelemelerde bulundu.