Türkiye Barolar Birliği’nin verilerine göre 2010 yılında 70 bin olan avukat sayısı, 5 yılda yüzde 35 artarak 95 bine dayandı. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, avukat sayısındaki kontrolsüz artışa acil bir önlem alınmazsa ileride çok sayıda avukatın işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye’de avukat başına ortalama 841 kişinin düştüğünün belirtildiği açıklamada, İstanbul 35 bin avukat sayısı ile listenin başını çektiği belirtildi. İstanbul’da avukat başına 411 kişinin düştüğü ifade edilen açıklamada, 13 bin 230 avukatın bulunduğu başkentte 398’e kadar indiği kaydedildi.

Baroya kayıtlı 7 bin 43 avukatın bulunduğu İzmir’de ise avukat başına 592 kişinin düştüğü kaydedilen açıklamada, 41 avukatla listenin sonunda yer alan 86 bin nüfuslu Tunceli’de ise avukat başına 2 bin 99 kişinin düştüğü belirtildi.

Meslek disiplinini olumsuz etkiliyor
Avukat sayısındaki artışla birlikte mesleki kalitenin de giderek düştüğüne dikkat çeken TBB Başkanı Feyzioğlu, “Şu anda stajyer avukat sayısı da 14 bin civarında. 60 binin üzerinde öğrenci ise önümüzdeki 5 yılda hukuk fakültelerinden mezun olacak. Bu, önümüzdeki 5 yılda avukat sayısının yüzde 60’ın üzerinde artması demek. Avukat sayısındaki bu kontrolsüz artış, bir yandan kaliteyi düşürüyor, diğer yandan meslek disiplinini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.