hukukihaber.net'e ulaşan bilgilere göre gemide yer alan hukukçulardan bazılarının isimleri şöyle: Hukukçu Gülden Sönmez, Avukat Cihat Gökdemir.

İsrail'in operasyon düzenlediği altı gemiden üç tanesinin Türk gemisi olduğu ancak bu gemilerin iki tanesinden haber alınamadığı bildirildi. Konvoydaki gemilerin yolcuları ve mürettebatlarıyla toplam 700 kişi taşıdığı bu kişilerin içinde ünlü isimlerin de bulunduğu ifade ediliyor.

Gazze’ye giden insani yardım filosunda toplam altı gemi bulunuyor. İlk olarak dokuz gemiyle yola çıkan filoda yaşanan teknik aksaklıklardan dolayı yolcuların bazıları diğer gemilere, özellikle de büyük yolcu gemisi Mavi Marmara’ya aktarılmıştı.

İHH Başkan Vekili Yavuz Dede, yaptığı açıklamada filoda Mavi Marmara dışında iki tane daha Türk gemisi olduğunu söyledi. “Amiral gemisi Mavi Marmara. Orada yanlış hatırlamıyorsam 546 kişi var. Personelle beraber 600’ü buluyor. Türk sayısı 400 civarında” diyen Dede, diğer Türk gemilerinin “Gazze” ve “Defne Y” isimli daha küçük iki gemi olduğunu ve bu gemilerin kargo taşıdığını ifade etti.

Dede bu gemilerden hiçbir haber alınamadığını ifade etti.

Gazze'ye giden ve çoğunluğu Mavi Marmara'da olan aktivistler arasında dünyanın 50 ülkesinden vatandaşlar olduğu belirtiliyor. Avrupa Parlamentosu'ndan 15 milletvekili, 1976 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Kuzey İrlandalı Mairead Corrigan Maguire ve 85 yaşındaki Yahudi Soykırımı gazisi Hedy Epstein da var.

SADECE TÜRK GEMİLERİ DEĞİL

İsrail askerlerinin operasyon düzenlediği gemiler arasında Yunanistan bayraklı gemiler de var. Yunan basınında Eleftheri Mesogios isimli ticaret gemisiyle, Sfendoni isimli geminin işgal edildiği ifade ediliyor.

İHH Başkan Vekili Dede de yaptığı açıklamada, “Askerler Türk gemilerine indikten sonra uydu üzerinden 50 mil boyunca daha Yunan gemilerini takip edebildik. İlk önce Türk gemileri hedef alındı, yabancı gemilere daha sonra operasyon düzenlendi” dedi.

“Gazze için Bir Gemi” girişiminin koordinatörü Yanis Maistros da İsrail ordusunun operasyonunda bir Yunanlının yaralandığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı İsrail’in Atina büyükelçisi Ali Yahya’nın görüşme için çağrılmasının ardından yapılan açıklamada gemilerdeki 30 kişinin akıbetiyle ilgili bilgi istendiğini ifade etti.

Filodaki son gemi İrlanda'ya ait 1,200 tonluk bir kargo gemisi olan "Rachel Corrie". 2003 yılında Gazze'de bir ordu buldozerinin altında kalan ABD vatandaşı Corrie'nin adını alan gemide sekiz İrlandalı ve bir Türk-İrlandalı olduğu bildirilirken Dışişleri Bakanı Michael Martin, olayı kınayıp gemidekilerin güvenliğiyle ilgili bilgi sahibi olmaya çalıştıklarını açıkladı.

Anadolu Ajansı da gemilerden bir tanesinde 15 İsveç vatandaşının bulunduğunu bildirdi. Guardian gazetesi de çoğunluğu Türk gemilerinde olmak üzere 27 İngilizin konvoyda olduğunu bildirdi.


ABD BAYRAKLI GEMİLER DE VARDI

Konvoyda Özgür Gazze Hareketi’ne ait iki yolcu gemisi (Challenger 1, Challenger 1I) bulunuyordu. Gemiler Cuma günü arıza yapmış, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin girişlerine izin vermemesiyle KKTC’nin Magosa limanına çekilmişti.

Özgür Gazze Hareketi’nin sitesinde bu iki geminin ABD bayrağı taşıdığı ifade edildi.

Özgür Gazze Hareketi, Avrupa Gazze Ablukasını Sonlandırma Hareketi, İnsani Yardım Vakfı, Perdana Küresel Barış kurumu, Gazze’ye Gemi-Yunanistan, Gazze’ye gemi-İsveç ve Uluslararası Gazze Ablukasının Kaldırılması Komitesi’nin girişimleriyle oluşturulmuştu.

Konvoyun toplam 10 bin ton insani yardım malzemesi taşıdığı, bunların büyük bir çoğunluğunun inşaat malzemesi ve tıbbi yardım malzemesi olduğu ifade ediliyor.

KONYA'DAN 14 KİŞİ

Mavi Marmara'ya Konya’dan katılan 2'si gazeteci 14 kişiden haber alınamıyor. İHH İnsanı Yardım Vakfı Konya üyeleri, valilik binası arkasında bulunan Kayalı Park’ta İsrail’e kınamak için protesto gösterisine hazırlanıyor. Gemiye Konya’dan katılan 13 kişinin isimleri şunlar:
Latif Selvi (Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı- Eğitim-Birsen Konya Şube Başkanı), Mustafa Erikci (Konya Anadolu İnsani Yardım Derneği Proje Yöneticisi), Şükrü Nortcu (İHH Basın Sözcüsü), Dr. Hasan Hüseyin Uysal (İHH Konya Gönüllüsü), Sami Uysal (İHH Konya Sorumlusu),  Asım Sarıgüzel, Muzaffer Babür, Bayram Bayram, Mustafa Sekmen, Murat Taşkın (İHH Seydişehir Gönüllüsü), Ahmet Gücü Yetmez, Mustafa Tatlısu (Yeni Konya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Bilal Çalıkuşu (Kon TV Muhabiri ).

İHH İnsani Yardım Vakfı Konya üyeleri de, Valilik binası arkasında bulunan Kayalı Park’ta İsrail’i kınamak için protesto gösterisini hazırlanıyor.

KOCAELİ'NDEN 4 KİŞİ

Gazze'ye doğru seyreden gemilere İsrail askerlerinin müdahalesine tepkiler çığ gibi büyürken, gemide Kocaeli'den 4 kişinin bulunduğu öğrenildi. 4 kişinin yakınları, endişe içerisinde onlardan gelecek haberleri bekliyor.

İsrail askerlerinin müdahale ettiği ‘Mavi Marmara’ gemisinde bulunan Kocaelili 4 kişiden İsmail Yeşildal'ın eşi Şeyda Yeşildağ, şu ana kadar hiç bir haber alamadığını söyledi. Şeyda Yeşildağ, “Saldıracaklarını, insanları öldüreceklerini hiç tahmin etmiyordum. Eşimden gelecek telefonu bekliyorum. Onu çok merak ediyorum. Gemiler yola çıkıncaya kadar eşimle telefonla görüşmüştüm. Bir daha kendisinden haber alamadım. 27 Mayıs  akşamı gemideyken kendisiyle uzun uzun görüştüğümde çok iyi olduklarını çok mutlu olduklarını anlatıyordu. İsrail askeri botları yanaşınca gemideki havanın bozulduğunu keyiflerin kaçtığını söylemişti. Öğlen saatlerinde Gazze'ye varacaklardı. Gazze'ye kadar belki takip ederler diye düşünülüyordu. Ama saldıracaklarını insanları öldüreceklerini, gemiye el koyacaklarını hiç tahmin etmedik” diye konuştu.

Gebze'de matbacılık yaptığı belirtilen ve aynı gemide bulunan Halim Yazıcı'nın ise olayın ardından yakınlarına telefon açarak, “Benim yanımdaki 3 kişi öldü, yaralılar vardı. Herkese ateş ediyorlardı. Bizi de İsrail'de bir limana getirdiler” dediği ve daha sonra irtibatın kesildiği belirtildi.

Gemide ayrıca Karamürsel İlçesi'nde oturduğu belirtilen Oktay Gökçe ve İsmail Bayraklı adlı iki kişinin de olduğu öğrenildi.

Bu arada bir grup avukat, Kocaeli Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada İsrail'in sistemli bir şekilde Filistin halkına karşı soykırım ve devlet terörü uyguladığını belirtti. Saldırıcı alçakça ve insanlığa karşı ihanet suçu olarak da nitelendiren avukatlar adına konuşan Halit Çokan, İsrail'in şiddeti ve kan dökmeyi siyaset haline getirdiğini de öne sürdü.

DENİZLİ'DEN 4 KİŞİ

Gemide Denizli'den üç kişi olduğu öğrenildi. Gemideki Denizli Alperen Ocakları Başkanı Halis Akıncı, anahtarcı Mehmet Emin Kaya ve serbest meslek sahibi Zeki Kaya'nın durumları hakkında herhangi bir bilgi alınamadı. Saadet Partisi üyesi olan Mehmet Ekin Kaya'nın annesi Fatma Kaya, “Ölümlerden çok emanetlerin yerine ulaşmamasına üzüldük” dedi.

Saldırının ardından İsrail'e yönelik tepkiler artarken, gemide bulunduğu öğrenilen Denizli'den 3 kişinin durumuna ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. İsrail'in vurduğu ‘Mavi Marmara’ adlı gemideki Denizli Alperen Ocakları Başkanı Halis Akın, anahtarcı Mehmet Emin Kaya ve serbest meslek sahibi Zeki Kaya'nın ölü ya da sağ olduklarına ilişkin açıklama yapılmadı.

Sabah saatlerinde oğlu Mehmet Emin Kaya'nın üyesi olduğu SP İl Teşkilatı'na giden anne Fatma Kaya, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Fatma Kaya, “Barış güvercileri Gazze'ye ulaşamadığı için çok üzgünüz. Oğlum ile henüz görüşemedim. Keşke gemide ben de olsaydım. Şehitler için üzgünüz ama emanetler Gazze'ye ulaşmadığı için daha çok üzgünüz. Tek endişemiz emanetlerin İsrail'in eline geçmesidir. Bu emanetler için kardeşlerimizle canla başla çalıştık. Benim çocuğum ya da başkalarının çocuğu için üzülmüyorum. Tek üzüntüm, emanetlerin yerine ulaşmamasıdır. Oğlumun sağ olup olmadığını bilmiyorum” dedi.
SP İl Başkanı Mehmet Akif Kocamanoğlu ise Davos'ta “One minute” diyen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şimdi gerçek anlamda “One minute” demesi ve İsrail'le ilişkileri askıya alması gerektiğini savunurken, “İskederun'da 6 askerimizin şehit olduğu hain saldırının arkasında da İsrail olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

SP İl binasında toplanan partililer ise İsrail'i protesto eden dövizler taşıdı. Öğle namazından sonra da Delikliçınar Meydanı’nda sivil toplum örgütlerince İsrail'e yönelik gösteri yapılacağı öğrenildi.

ADANA'DAN 8 KİŞİ

Mavi Marmara gemisinde Adana’dan da biri gazeteci 8 kişi bulunduğu, hayatlarından endişe edildiği bildirildi.

‘Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım’ kampanyası çerçevesinde Filistin’e giden gemilerden Mavi Marmara'ya, Adana’dan da 8 kişi katıldı. Adana’dan Star Gazetesi Muhabiri Halil Bilek, Teakvando Avrupa Şampiyonluğu bulunan Çiğdem Topçuoğlu, aynı sporda dünya şampiyonluğu bulunan eşi Çetin Topçuoğlu, reklamcı Muhittin Yıldırım, tekstilci Cihangir Pakdil ve eşi Fatma Pakdil, öğretmen Fevziye Şenoğlu ve Suat Koşmaz, Adana’dan Antalya’ya geçti, buradan Mavi Marmara Gemisi'ndeki ekibe katıldı. 28 Mayıs gecesi Antalya Limanı’ndan ayrılan gemide bulunan 8 kişiyle, İsrail’in operasyonundan itibaren bağlantı kurulamadığı belirtildi.

Adana İnsani Yardım Derneği (ADYAR) Sekreteri Ebuzer Avuş, Adana kafilesinden Çiğdem Topçuoğlu ile son olarak dün öğle saatlerinde internet üzerinden msn aracılığıyla görüştüklerini, operasyon haberini aldıkları andan bu yana herhangi bir irtibat kuramadıklarını, gelişmeleri endişe içinde televizyondan izlediklerini söyledi.


GEMİLERDE NE VAR?

“Gazze” isimli yük gemisi 2 bin 104 ton çimento, 600 ton inşaat demiri, 50 ton kalekim taşıyor. “Defne” yük gemisinde ise 150 ton demir, 98 adet jeneratör, 50 adet prefabrik ev, 16 adet oyun parkı ve tıbbi malzemeler bulunuyor. Tıbbi malzemeler şu şekilde: Ultrason ve röntgen cihazları, yatak, diş üniteleri, tekerlekli sandalye, sedyeler, dambülatör, sterilizatör, mamografi cihazı, mikroskoplar, dializ makineleri, koltuk değnekleri, KBB üniteleri, ameliyat masası.

Ölenlerden 9'unun Türk olduğu belirtiliyor.

Gazze'ye yardım konvoyundaki gemilere İsrail askerleri tarafından kanlı bir operasyon düzenlendi. Operasyonda ölenlerin sayısına  ilişkin çelişkili bilgiler geliyor. İsrail hükümetine göre 10, İsrail basınına göre ise 16 ile 20 arasında kişi hayatını kaybetti.

El Cezire televizyonu ise ölenlerin 9'unun Türk olduğunu duyurdu.

Daha önce insani yardım filosundaki gemilerden sadece "Mavi Marmara" gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor.

İHH: "Bu bir savaştır" İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Danışman Meclis Üyesi Ahmet Mercan, saldırının, akla gelebilecek, düşünülebilecek bir olay olmadığını belirterek, "Dünyanın imtihanı şudur: İnsan haklarına sahip çıkacak mı? çıkmayacak mı? Tepkisi ne olacak? Çünkü bu, bir savaştır. Bu, silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır. Sadece Türkiye'ye değil. 50 ülkeye karşı açılmış bir savaştır. İnsanlığın vicdanına açılmış bir savaştır" dedi.