1975’te Türkiye büyükelçisi ile şoförünü, 1979’da turizm müşavirini, 1981’de ateşe ve din görevlisini öldüren teröristleri bulamadı. Büyükelçiyi yaralayıp güvenlik görevlisini öldürdükten sonra teslim olan ASALA teröristine ise sadece 7,5 yıl hapis cezası verildi. Paris'te 3 kadın PKK'lının öldürülmesinin ardından Türkiye'deki tüm siyasi taraflar, Fransa'nın olayı hemen aydınlatması ve failleri açıklaması çağrısında bulundu. Ancak Fransa'da Türk diplomatlara yönelik suikastların önemli bölümünün faili meçhul kalması dikkat çekiyor.Aydınlatılamayan cinayetler arasında 1975'te Paris Büyükelçisi İsmail Erez ve şoförü Talip Yener'in, 1979'da Turizm Müşaviri Yılmaz Çolpan'ın, 1981'de Çalışma Ataşesi Reşat Moralı ve din görevlisi Tecelli Arı'nın öldürülmesi yer alıyor. Ayrıca 1981'de Başkonsolosluğu basan 4 Asala teröristi, Başkonsolos Kaya İnal'ı yaraladıktan ve güvenlik görevlisi Cemal Özen'i öldürdükten sonra teslim oldu. Ancak Fransız Mahkemesi sadece 7,5 yıl hapis cezası verdi. Fransa'da, Asala terörü nedeniyle 34 Türk diplomat ve yakını hayatını kaybetti. Bu diplomatların önemli bölümünün failleri yakalanamazken, yakalanan çok az sayıda zanlı da serbest bırakıldı.

ÖYMEN: AVRUPA HİMAYE EDİYOR

Emekli diplomat, CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan Erdoğan'ın Fransa'ya yönelik "Teröristle nasıl görüşüyorsunuz" tepkisinin haklı olduğunu söyledi. Öymen, 2010 yılında Brüksel'de yapılan Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu toplantısında teröre karşı işbirliği konusunun, uzmanların da katıldığı bir oturumda ele alındığını anlatırken "Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerimiz, AB ülkelerince aranan ve Türkiye'de yakalanan teröristlerin tümünün ilgili ülkelere iade edildiğini, ama AB ülkelerinde yakalanan Türk vatandaşı teröristlerden hiçbirinin Türkiye'ye iade edilmediğini açıkladı. Türkiye'ye karşı terörün başka ülkeler tarafından himaye edildiğinin bundan daha açık kanıtı olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ALEYHİNE YAYINLAR 

3PKK’lı kadının öldürülmesine ilişkin Fransa polisinin tek başına suçlanamayacağını belirten Onur Öymen şöyle devametti: “Bizim diplomatlarımız öldürüldüğünde Fransız televizyonları teröristlerinhaklı olduğunu, Ermeniler’in zulme uğradığını gösteren yayınlar yaptı. Bu olayla ilgili bilgi istemek yetmez. Türk diplomatlarlaPKK’lı kadınların öldürülmesi elbette aynı kefeye konmaz. Ama tepki koymak lazım. Örneğin şu soruyu sormaklazım: Paris’te yasakladığın terör örgütününenformasyon bürosu kurmasınanasıl izin verirsin? Terör konusukarmaşık bir meseledir. Bukadar tehlikeli birörgüt Paris’in ortasında nasıl takipsiz bırakılır.”

Haber: Ezelhan Üstünkaya