Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzanlar'a ait Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye hakkında açtığı davaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, söz konusu şirketlere el konulmadığını, imtiyaz hakkının geri alındığını kaydeden Yıldız, "Şirkete bir el koyma söz konusu değil, yalnızca imtiyaz hakkı şirketlerinin edinimlerini yerine getirmediği gerekçesiyle geri alındı. Bunun karıştırılmaması lazım.." açıklamasını yaptı. Yıldız, şirketlerin ticari faaliyetlerine devam edebileceğini, ancak enerji sektöründe yer alamayacağını belirtti.

AVUKATLAR 15 ÜLKEDE ÇALIŞTI
Türkiye'nin bu davayla önemli bir sınavdan geçtiğini vurgulayan Bakan Yıldız, Türkiye'nin avukatlarının dava için 15 ülkede çalıştığını hatırlattı. Merkezi Güney Kıbrıs'ta bulunan Libananco şirketinin, el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10,1 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında zafer Türkiye'nin olmuştu. Hakkında arama kararı bulunan Kemal Uzan, 2003 yılında AİHM'e yaptığı başvuruda, ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmelerinin iptal edilmesini gerekçe göstererek, Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğunu iddia etmişti.

FRANSA'YA UYARI
Uzanların Libananco davasını kaybetmesinin ardından "Sülükten kurtulduk" açıklaması yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cem Uzan'a siyasi sığınma hakkı veren Fransa'ya da mesaj gönderdi. Fransızların nükleer santral inşaatı konusunda istekli olduğunu ve bir dizi görüşme yapacaklarını hatırlatan Yıldız, projelerin gerçekleşmesi için Fransa'nın Uzan konusunda tavrını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, "Bu projeler, bu tür ilişkilerden soyutlanamaz. Fransa bu konuda tavrını gözden geçirmeli" dedi.


ntvmsnbc