KOCAELİ - İzmit'teki Hürriyet ile Cumhuriyet caddeleri arasındaki yürüyüş yolunda toplanan Kocaeli Gazetecilere Özgürlük Platformu üyesi bir grup, ''Demokratik hakkımız engellenemez'', ''İzmit, uyuma basınına sahip çık'', ''Vali, bize de ceza kes'' şeklinde sloganlar attı.

Sabri Yalım Parkı'na kadar sloganlarla yürüyen grup adına basın açıklamasını okuyan Suriye Çatak, Kocaeli Gazeteciler Platformu olarak 5 Nisan'da basın özgürlüğüne yönelik tehditlerin son bulması amacıyla bir yürüyüş yaptıklarını ifade etti.

Çatak, önceden yürüyüş güzergahını soran bir polis memuruna Uğur Mumcu Parkı'na yürünüleceğini söylediklerini belirterek, ''Bunun üzerine polis memuru, bize söz konusu yerde basın açıklaması ve protesto gösterisinin yasak olduğunu ve bir kişiye Kabahatler Kanunu'na göre ceza kesileceğini söyledi. Bizde bunu kabul ederek yürümeye devam ettik. Daha sonra basın açıklamamızı Uğur Mumcu Parkı'nda yaptık'' diye konuştu. Söz konusu protesto gösterisinin üzerinden bir ay geçmeden gösteriye katılan 13 gazeteciye 154 liralık para cezası kesildiğini öğrendiklerini kaydeden Çatak, durumun Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti yönetimi aracılığı ile Kocaeli Valisi Ercan Topaca'ya aktarıldığını, Topaca'nın ise cezalardan haberinin olmadığını ve geri alınması için girişimde bulunacağı sözünü verdiğini ifade etti.

Kendileri için sorunun verilen para cezası olmadığını dile getiren Çatak, şöyle sürdürdü:

''Biz cezanın kesilmesi mantığını ve halka açık olan bir parkın, neye göre basın açıklaması yapılmasına kapatıldığını merak ediyoruz. Biz gazetecilerin kendilerini ifade edecek ve sorunlarını dile getirecekleri en anlamlı yer Uğur Mumcu Parkı'dır. Bunun engellenmesinin, basın özgürlüğüne yönelik baskı ve yasakçı zihniyetin bir ürünü olduğunu düşünüyoruz.''

Gazetecilere verilen cezaların geri çekilmesinin yaşanan sürecin üzerini örtemeyeceğini belirten Çatak, ''Bu basını susturmaya yönelik bir girişimdir. Eğer Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın haberi olmadan böyle bir ceza kesilmiş ise Sayın Valimizi göreve davet ediyoruz. Bizler mesleğimize, onurumuza ve halklarımıza sahip çıkmak için yapılan her türlü müdahalelere ve gazetecilerin olan Uğur Mumcu Parkı'nın bize ve halka yasaklanmasına karşı duracağız'' şeklinde konuştu. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

AA