İzmir Demokrat Avukatlar Grubu adına basın açıklaması yapan Hamza Dağ, Yargıtay ve Danıştaya yeni daireler kurulmasını öngören yasa tasarısına ilişkin olarak, ''İzmirli demokrat avukatlar olarak yapılmakta olan değişikliğin adalet sisteminin hızlanmasına katkı sağlayacağına inanıyor, değişikliği doğru ve faydalı buluyoruz'' dedi.

Açıklamada, Yargıtay ve Danıştayda temyiz incelemesinde bulunan dosyaların karara bağlanmasının çok uzadığına değinen Dağ, bu uzamanın önceki yıllarda sadece ceza mahkemelerinde yaşanırken, şimdi hukuk dairelerine de yansıdığına işaret etti.

Dağ, ''Geciken adalet, adalet değildir'' görüşünü dile getirerek, ''Verilmiş kararlar ne kadar hakka ve hukuka uygun olsa da kararlar çok geç verildiği için adalet yeterince tesis edilememekte, sıkıntı ve sorunu, hak arayan vatandaşlarımız ile onlara hukuki yardım yapan meslektaşlarımız yaşamaktadır'' diye konuştu.

Türkiye kamuoyunun bu sorunun farkına, kamu vicdanını yaralayan CMK 102. maddesinden kaynaklanan tahliyelerle vardığını kaydeden Dağ, uzun süre karara bağlanmayan dosyalar nedeniyle birçok sanığın tahliye edildiğini hatırlattı.

Dağ, bütün bu sıkıntıların aşılması amacıyla ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa Tasarısı''na göre, Yargıtayda 32 olan daire sayısının 6 yeni daireyle 38'e yükseltileceğini, Danıştaydaysa 2 yeni daire daha kurularak sayının 15'e çıkarılacağını, Yargıtay kadrosuna 137 yeni üye eklenerek üye sayısının 387'e yükseltileceğini, Danıştaya da 61 yeni üye kadrosu verileceğini anlattı.

Yargıtay'ın yapısıyla ilgili olarak yüksek mahkemenin görüşünün yıllar içinde farklılık arz ettiğine değinen Dağ, 2008 yılında Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in ikinci bir yazıyla hem daire hem üye sayısının artırılması konusunda ısrar ettiğini dile getirdi.

Hamza Dağ, şöyle konuştu:

''Yargıtay'ın, bu son görüşüne rağmen, yapılmakta olan değişikliğe karşı olması tarafımızdan anlaşılamamıştır. Aynı şekilde yargının yavaş işlemesinden hem madden hem de manen en fazla muzdarip olan avukatların da bu tasarıya karşı olmaları ve bazı baroların bu doğrultuda açıklama yapması tarafımızca düşündürücü bulunmaktadır. Bu nedenle biz, yapılmakta olan değişikliğin adalet sisteminin hızlanmasına katkı sağlayacağına inanıyor, değişikliği doğru ve faydalı buluyoruz. Dolayısıyla İzmir Barosu tarafından cuma günü duruşmalara girmeme şeklindeki eyleme de katılmayacağımızı bildiriyoruz.''


AA