İSTANBUL - Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihindeki en büyük kriz yaşanıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları istifa etti. Koşaner'in 'gördüğü lüzum' üzerine istifa ettiği belirtiliyor.

Koşaner, istifasını Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu. Hükümetin bu istifa üzerine nasıl bir tavır sergileyeceği bilinmiyor.

Koşaner'le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da istifasını açıkladı. Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel istifasına ilişkin bir bilgi yok.

YAŞ'ta tutuklu generallerin durumuyla ilgili krizin çözülmesi için bir dizi toplantı yapılmıştı. Komuta kademesinin tutuklu generallerle ilgili rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu.

YAŞ bu durumda pazartesi günü Genelkurmay Başkanı Koşaner olmadan toplanacak.

TSK'nın 27'nci Genelkurmay Başkanı'ydı

Orgeneral Işık Koşaner, 1965 yılında Kara Harp Okulundan, 1966 yılında Piyade Okulundan mezun oldu. 1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde, Takım ve Bölük Komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik, Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Komando Tugayında Takım Komutanlığı ve Tabur Karargâh Subaylığı, Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Özel Tim Komutanlığı yaptı.

Orgeneral Koşaner, 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu. Ardından kurmay subay olarak; Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Karargâh Subaylığı, NATO Savunma Kolejini bitirmeyi müteakip İtalya / Napoli'deki Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığında Karargâh Subaylığı, 3'üncü Ordu Lojistik Başkanlığında Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, İngiltere / Londra'da Savunma İncelemeleri Kraliyet Kolejini bitirmeyi müteakip Genelkurmay Strateji ve Kuvvet Plan Daire Başkanlığında Strateji Şube Müdürlüğü, 8'inci Piyade Tümeni 131'inci Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığında Kurmay Başkanlığı görevlerini yürüttü. 1992 Yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, bu rütbede; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Plan Daire Başkanlığı ile 1'inci Komando Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1996 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesi ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. 2000 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu.

2004 yılında Orgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, 2004-2005 yılları arasında Ege Ordu Komutanlığı, 2005-2006 yılları arasında Genelkurmay II'nci Başkanlığı, 2006-2008 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay Başkanlığına atandı.

Orgeneral Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Kore Cumhuriyeti Millî Güvenlik Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı sahibi.

CİHAN/ntvmsnbc