Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan, yaptığı yazılı açıklamada, ''Genelkurmay Başkanlığının basın açıklaması içerik ve şekil bakımından yargısal sürece müdahale niteliği taşımaktadır. Bir taraftan yargıya müdahale sayılabilecek tutum ve davranışlardan özellikle kaçınıldığı belirtilirken, bir taraftan da tutukluluk hallerinin devamını anlamakta güçlük çekildiği belirtilmek suretiyle açık bir müdahalede bulunulmaktadır'' değerlendirmesinde bulundu.

Kayacan, açıklamasında şunları kaydetti:
''Tutuklamanın istisna özgürlüğün esas olduğu bilinmesine karşın aksine uygulamalar alışkanlık haline gelmiştir. Alışkanlıklarda darbe uygulamaları ve ardında ihdas edilen militarist hukukun katkısı yadsınamaz. Nitekim darbeler akabinde cezaevlerinde nice insanlar yıllarca tutuklu kalmış, asılmış ve faili meçhullere kurban edilmiştir. Bunun hesabı halen sorulamamıştır.''

Genelkurmay Başkanlığının Başbakanlığa bağlı bir güvenlik kuruluşu olduğuna dikkati çeken Kayacan'ın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''Bu kuruluşun görevleri arasında yargı yerlerinin kararlarını sorgulamak ve eleştirmek bulunmamaktadır. Asker kişilerin tutuklanması da bu ülkede olanaklı olduğu kamuoyuna mal olmuş davalarda görülmüştür. Eşitlik ilkesinin doğası gereği asker kişiler de işledikleri iddia olunan eylemlerden dolayı yargılanabilir ve tutuklanabilirler. Genelkurmay Başkanlığına düşen ödev, bünyesinde bulunan görevlilerin suça bulaşmaması için gereken önlemleri titizlikle almasıdır. Genelkurmay Başkanlığının görevleri arasında yargıya intikal eden davalar kapsamında verilen kararları sorgulamak yer almamaktadır. Genelkurmay Başkanlığı yetki ve görev sınırlarını aşmamalıdır.''

''Ülkemiz demokrasiye inanan bir hukuk devletidir'' ifadesini kullanan Kayacan, açıklamasında dönem dönem, askeri vesayeti çağrıştıran çıkışlar, sağlanmak istenen tam demokrasi ve hukuk devleti ilkesine zarar verdiğini savundu.

Kayacan, yapılacak genel seçimlerden sonra Genelkurmay Başkanlığının Başbakanlık yerine Milli Savunma Bakanlığına bağlanması, askeri harcamaların Sayıştay denetimine bağlanarak, kamuoyuna açıklanmasının elzem olduğunu vurguladı.

Kayacan, ayrıca merkezi ve taşra protokolünde askeri kişilerin çıkartılarak, yapının sivilleştirilmesi gereğini önemle vurguladıklarını da bildirdi.


AA