Silvan kırsalında 14 Temmuz günü 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı çatışmayla ilgili ortaya atılan iddialar Genelkurmay’ı harekete geçirdi. Yangının askeri helikopterlerden atılan mühimmat nedeniyle çıktığı yönündeki iddiaları Genelkurmay kaynaklarına soran Milliyet yazarı Fikret Bila da dünkü yazısında Genelkurmay’ın bir idari soruşturma başlattığını ve açıklama yapmak için bu soruşturmanın tamamlanmasını beklediğini dile getirmişti. Bila yazısında, Genelkurmay kaynaklarının “Saldırının yaşandığı bölgeden bir tek uçak bile uçmamıştır. Yakın mesafedeki sıcak çatışmalarda zaten uçak kullanılmaz. Bu tür çatışmalarda uçak kullanılması askeri açıdan mantıksızdır” dediğini aktardı.

Heyetin başında general
Genelkurmay’ın başlattığı idari soruşturma kapsamında 1 general başkanlığındaki askeri heyet, bölgede incelemelerde bulundu. Heyetin incelemesinden sonra bölgede şehit askerlere ait yanan malzeme ve mühimmat temizlenerek çuvallarla taşındı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise operasyonların sürdüğünü, tedavileri süren 5 askerin iyi olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı, çatışmadan sonra ortaya atılan iddialar üzerine idari soruşturma başlatırken çatışma bölgesine askeri heyet gönderdi. Bir general başkanlığındaki Genelkurmay heyetinin soruşturma kapsamında çatışma bölgesinde incelemelerde bulunduğu ve çatışmaya giren askerler ile çatışmada yaralanan askerlerin ifadelerini aldığı belirtildi. Heyetin, çatışmanın çıktığı perşembe günü bölgede bulunan komutanların da ifadelerini aldığı öğrenildi.

Bölge temizlendi
Genelkurmay heyetinin çalışmasından sonra çatışma bölgesi temizlendi. Çatışma bölgesinde kalan ve dün o bölgeye giden basın mensupları tarafından görüntülenen askerlere ait yanmış malzemeler, boş kovan ve mühimmatlar heyetin incelemesinden sonra askerler tarafından toplanarak çuvallara konuldu. Çuvallar daha sonra katırlarla taşınarak askeri birliğe götürüldü.

‘Sivil’ heyetten 3 sayfalık rapor
Diyarbakır’daki bazı sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, Silvan’daki çatışmayla ilgili hazırladıkları raporu, gazetecilere açıkladı. İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, Tabipler Odası TİHV, Özgür-Der, Diyarbakır Barosu, KESK Şubeler Platformu, Memur-Sen Şube temsilcilerinin de aralarında bulunduğu heyet, cumartesi günü çatışma bölgesine giderek incelemelerde bulundu. STK temsilcileri Dün Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda basın toplantısı yaparak, hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı. 3 sayfalık raporda, yöredeki köylüler ile yapılan görüşmeler, olayın meydana geldiği bölgede heyetin inceleme ve gözlemleri, heyetin kanaati ve cevaplanmasını istedikleri sorular yer aldı.

STK’dan çatışma bölgesi ‘kanaatleri’
Heyet adına konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, köylülerin ifadeleri, çatışma bölgesinde yapılan inceleme sonucu heyet üyelerinde oluşan kanaati şöyle açıkladı:
Olayın meydana geldiği yer pusu açısından uygun değil.
Köylüler helikopterden atılan gaz ve diğer bombalar neticesinde yangın çıktığı ve ölümlerin arttığını söylüyor.
Hakim tepenin tamamı yukarıdan bombalandığı kanaatine varılmıştır.
Yayılma alanı el bombalarıyla meydana gelebilecek bir yangın olmadığnı düşündürüyor.
Askerler yangının söndürülmesini engellemiş. Bu nedenle çok daha fazla ormanlık alan yanmış.
Köy halkında bir korku halinin devam ettiği, hayvan kayıplarından dolayı zararların meydana geldiği görülmüştür.


Radikal