Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cübbenizi çıkarıp siyasete girin” diye seslendiği Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker cevabını Uğur Dündar’ın yönettiği Arena programında verdi.

“Bir başbakanın bu şekilde konuşması ne kadar doğru bunu kamuoyuna bırakıyorum. Yargı bağımsızlığını savunmak kişisel bir mesele değil, bilakis görevimizdir” diyen Gerçeker kendisi için birşey istemediğini vurgularken emekliliğine 1 yıldan bir iki ay fazla bir süre kaldığını sözlerine ekledi.

Hazırlanan anayasa değişiklik paketi hakkında kendilerinden görüş alınmadığını belirten Gerçeker, bunun için yargı bağımsızlığını savunmak amacıyla kamuoyuna yönelik açıklamalar yaptıklarını ve halkı duyarlı olmaya çağırdıklarını söyledi. Gerçeker şöyle konuştu:
“12 Eylül ile birlikte yargı bağımsızlığı en büyük darbeyi yedi, bizim bu anayasayı savunmamız mümkün değil. Ancak yerine konmak istenen şey de bireysel hak ve özgürlükleri geliştirici değil, aksine yürütmeye bağlı bir yargı oluşturmak amaçlanıyor. Yasama ile yürütmenin birleştiği anayasa paketi ile yargı da yürütmenin egemenliği altına girecek. Böylece kuvvetler ayrılığı ilkesi bir tarafa bırakılıp ‘kuvvetler birliği’ hayata geçecek bu hukuk anayasamızın devleti ilkesine terstir.”

Yargı ile ilgili düzenlemeleri bir kenara bırakılması halinde 29 maddelik anayasa paketinin birçok maddesini de desteklediğini söyleyen Gerçeker “Pakette birçok maddeler var, paketi belli bölümlere ayırsalar yargı ile ilgili düzenlemeleri ayrı ele alıp diğerlerini ayrı tartışsalar sanıyorum ki, yüzde 99.9 destek alır. Hatta yüzde 100 bile destek alır. Mesela HSYK kararlarına yargı yolu açılması, Yüksek Askeri Şûra kararlarına yargı yolu açılması, memura toplu sözleşme hakkının tanınması bunlar ayrı bir paket olarak getirilse herkes gibi ben de desteklerim. Ben bile evet oyu veririm niye oy vermeyeyim”

Vatan