Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Avrupalı meslektaşlarına sitem ederek, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliği konusunda destek istedi.

Avrupa Konseyince yürütülen Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi kapsamında Yargıtay'da "Yüksek Mahkemelerde Mahkeme Yönetimi ve İş Yükünün Azaltılması" konulu konferansın kapanış konuşmasını yapan Hasan Gerçeker, Türk yargısında bir takım reformlar yapıldığını bunlardan bazılarına katıldıklarını bazılarına da katılmadıklarını ifade etti.

Gerçeker, reformlardan bazılarının halkın iradesiyle gerçekleştiğini anımsatarak, "Avrupalı dostlarımıza çok büyük iş düşüyor" dedi. Gerçeker, Türkiye'nin Avrupa'ya entegre olmuş bir ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu toplantılar Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda önemli katkılar sağlayacak. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki bir masanın 4 ayağı vardır, o ayaklardan biri kısa olursa aksak kalır. Bu noktada bizde tam üye olmadığımız sürece bir tarafımız eksik kalıyor. Toplumumuzda da bir takım düşünceler oluşmaya başlıyor. Bunun kaldırılmasında da sizlerin önemli katkıları olacaktır."

Yargıtay'ın sıkıntılı ve kritik bir dönemden geçtiğini bu nedenle sempozyuma katılımın az olduğunu belirten Gerçeker, Avrupalı meslektaşlarından özür diledi. Yargıtay'da görev dağılımının tamamlanmasının ardından projeye daha fazla katkı sağlayacaklarını ifade eden Gerçeker, "Bir kurumda sorunları çözebilmek için öncelikle sorunun ne olduğunu ortaya koymak gerekiyor. Daha sonra da sistemi iyi kurmak gerekiyor. Bununu içinde olanakların sağlanması şart. Sonra da stratejinizi tespit edersiniz" dedi.

-SİZİN İŞ YÜKÜNÜZ BİZİMKİNİ DE ARTIRIYOR-

Avrupa Komisyonu Ankara Proje Ofisi Başkanı Adrian Butler ise Türk hukuk sistemindeki davaların sayısının kendilerini sarstığını belirterek, "100 binlerle ifade ediliyor. Tusunami etkisi gibi. Türkiye'deki mahkemelerdeki iş yükü Strazburg'a gelen dosya sayısını da artırıyor. Yani sizin gecikmiş iş yükünüz bizimkini de artırıyor" dedi.(ANKA)
(YE/ÖMR)