Bakan Gönül, TSK personelinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasına ilişkin protokolün imzalanmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Türkiye'de füze kalkanı kurulması konusuyla ilgili olarak basında çıkan ve ABD'nin “Artık bir karar verin" dediği şeklindeki haberleri hatırlatması üzerine Bakan Gönül, “Hayır öyle bir şey yok, karşılıklı müzakere ediyoruz. Bildiğiniz gibi füze kalkanı, vaktiyle ABD'nin milli projesiydi. Bu proje, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya konacaktı. Sonradan gelişmelere göre, bütün NATO ülkelerinin de talebiyle bu NATO projesi haline geliyor, şimdi bu nasıl bir NATO projesi olur, bunu karşılıklı görüşüyoruz" dedi.

Gönül, kalkanın nereye kurulacağıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, müzakerelerin sürdüğünün altını çizdi ve Türkiye'ye kurulup kurulmayacağını  bile henüz belli olmadığını söyledi.

"Çekince değil, karşılıklı müzakere"

Türkiye'nin, çekince bildirip bildirmediğiyle ilgili bir soru üzerine, görüşmelerin sürdüğünü ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğunu söyleyen Bakan, bu durumun 'çekince' değil ama karşılıklı müzakerenin şarları olduğunun altını çizdi.

Sürdürülmekte olan müzakerelerin, Lizbon Zirvesi'nde sonuca ulaştırılacağını söyleyen Bakan Gönül, Türkiye'nin de kendi alçak, orta ve yüksek füze savunma sistemleri olduğunu hatırlattı.

Gönül, “Bunların bir kısmı milli ve bir kısmı ortak üretim olarak düşünülüyor. Şimdi bizim önem verdiğimiz hususlardan birisi de, bu NATO füze kalkanının, bizim sistemimizi nasıl etkileyeceği ve mümkünse bu sistemde bize maliyet bakımından nasıl bir fayda sağlayacağıdır. Çünkü bu da, milyarların üzerindeki bir projedir. Binaenaleyh, NATO savunma kalkanın tam Türkiye'yi kapsaması halinde belki maliyette de önemli bir tasarruf sağlayabiliriz" dedi.

“Suriye ve İran hedef mi?"

Bakan Gönül, söz konusu kalkanla, Suriye ve İran'ın hedef alınmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, “Bizim, herhangi bir ülkeyi hedef alma konusunda görüşümüz olamaz ama NATO, savunmada ne gerekiyorsa, onu hep beraber vereceğimiz kararlarla alacaktır" dedi.

Bakan Gönül başka bir soru üzerine, geçmişte Rusya'nın da kurulmak istenen bir kalkana 'Beni mi hedef alıyor?' diye bir rahatsızlık duyduğunu ve böyle bir şeyin olmadığının bu ülkeye söylendiğini hatırlattı. Gönül, NATO'nun hiçbir ülkeyi hedef alan bir teşkilat olmadığını, genel savunmayla ilgili bir teşkilat olduğunu söyledi.

Karar kasım ayında

Daha önce Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde oluşturulması planlanan ancak Rusya'nın karşı çıkması nedeniyle Romanya ve Türkiye üzerine odaklanan NATO projesi, 19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesinde karara bağlanacak.

Türkiye onay verirse önce denize SM-3 füze önleyici  füzeler, ardından Karadeniz, Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu'ya Patriot PAC-3 balistik savunma füzeleri yerleştirilecek.

Türkiye, "Füze kalkanı tüm NATO topraklarına yayılmalı" ve "NATO belgelerinde İran ve Suriye tehdit olarak geçmemeli" diyor.

İran'la görüşme olacak mı?

Füze Kalkanı Projesi müzakereleri sürecinde İran'la bir görüşme olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Vecdi Gönül, bu savunma sisteminin herhangi birülkeyi hedef almadığını kaydetti.Daha önceden Rusya'nın da "Acaba beni mi hedef alıyor?" diye bir rahatsızlığı olduğunu, ancak Rusya'ya böyle bir şey olmadığının açıkça söylendiğini belirten Gönül, "NATO hiçbir ülkeyi hedef alan bir teşkilat değildir. NATO Avrupa-Atlantik'in savunması ile ilgili bir teşkilattır. Genel savunma ile ilgili bir teşkilattır. Herhangi bir ülkeyi hedef almaz" dedi.

Olası bir ev sahibi ülke olarak Türkiye'nin kendi güvenliği için NATO'danbağımsız olarak bu sistemi kullanma hakkı olup olmayacağı sorusuna da Bakan Gönül, "Müzakere edilmekte olan bir konuda bana soru sormayın" yanıtını verdi.

Tek tip askerlik

Tek tip askerlik konusundaki soru üzerine de Gönül, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Gönül, konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilecek brifingin tarihinin belli olup olmadığı sorusuna da Genelkurmay'ın Başbakan'a müsait olduğunda brifingi arz edeceği yanıtını verdi.

Genelkurmay'da 'İsrail odası' var mı?

Bir milletvekilinin, Genelkurmay'da "İsrail odası" olduğu konusunda bir sorusu bulunduğunu da hatırlatan Gönül, Genelkurmay'da "İsrail odası" diye bir oda bulunmadığını kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Gönül, "Genelkurmay'ın İsrail ile ilgili herhangi bir elektronik istihbarat, herhangi bir özel, tek İsrail'e mahsus teşkilatı dayoktur. Vaktiyle bunlar gizlilik taşıyan bilgiler olduğu için kısa cevap verilmişti. Şimdi bunu açıkça söylemekte fayda görüyorum" dedi.

Bir gazetecinin, Milli Savunma Bakanlığı'nın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne terfileri olmayan üç generalle ilgili görüşünü gönderip göndermediğini sorması üzerine, Gönül, bu görüşün gönderildiğini bildirdi. Bakan Gönül, görüşün içeriği hakkındaki soruyu ise yanıtlamadı.






(Cnn Türk)