Gönül, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve açılışlara katılmak için geldiği Konya'da, AK Parti Konya İl Teşkilatı'nı ziyaret etti.

Nüfusu ve milletvekili sayısıyla, yetiştirdiği büyük siyasetçilerle Konya'nın, Türk siyasi hayatında bundan önce önemli bir mevkiyi işgal ettiğini, bundan sonra da önemli bir yere sahip olacağını belirten Gönül, ''Bugün eğer biz, 8,5 senedir hükümetsek bunda Konyalıların partimize göstermiş olduğu çok büyük teveccüh vardır'' dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gönül, bir gazetecinin, seçimin ardından yapılması söz konusu olan yeni anayasa ile Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanmasının söz konusu olup olmadığını sorması üzerine, şunları kaydetti:

''Yakın bir tarihte referandumla Türkiye Anayasa değişikliğini önemli bir çoğunlukla, yüzde 58 kabul etti. Ancak daha sonra, önceki çalışmalarda da yapılan tespit şudur ki; bu değişiklik nihai değişiklik değildir. Türkiye'nin devlet olarak, millet olarak gelişmede gösterdiği hızlı değişim, hızlı gelişim kuralların da ona göre değişmesini gerektiriyor. Bu sebeple Sayın Başbakanımızın da beyan ettikleri gibi seçimden sonra Türkiye'nin de ihtiyacı olan bir başka anayasa gündeme gelecektir. Bu dediğiniz konu, devamlı tartışılan bir konu. Ancak NATO ülkelerine baktığımız zaman, batı ülkelerine baktığımız zaman Genelkurmay'ın teşkilatlanmasında tek bir model olmadığını, çeşit çeşit modellerin bulunduğunu ama başkomutanlığın devamlı devlet başkanlarında olduğunu görüyoruz. Bunun altındaki teşkilatlanma anayasa değişikliği sırasında elbette görüşülecektir, gündeme gelmesi halinde görüşler alınacaktır. Ancak 'şu şuna bağlanacaktır, bağlanmayacaktır' şeklinde peşin bir kanaatle yola çıkılması söz konusu değildir.''

Bir gazetecinin Genelkurmay'ın görev alanı dışında açıklamalada bulunduğunu belirtmesi üzerine Gönül, ''Hukuki düzen bugün bu şekilde uygulamaya imkan veriyor. Askerlerimiz hukuka fevkalade bağlıdırlar. Belki hukuka bağlılık bakımından Türkiye'nin en seçkin kuruluşudur. Ona göre de düzenleri alınmıştır. Düzen değişirse asker elbet uyar. Bugünkü uygulama bugünkü hukuki düzenden kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.

Gönül, milletvekili aday listelerine yönelik soruları da yanıtladı. ''Balyoz Planı'' davası sanıklarından emekli korgeneral Engin Alan'ın MHP'den aday gösterilmesine yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Gönül, ''Hayırlı olsun. Herkese hayırlı olsun, unutmayın ki ben de adayım onlar da aday. Yani şu anda bakanlık görevinde bulunmam seçim sandığında hiçbir şeyi değiştirmiyor. Seçim sandığına herkes eşit giriyor'' cevabını verdi.

Gönül, bakanların büyük bir kısımının sahil kentlerinden milletvekili olarak aday gösterilmesiyle ilgili soru üzerine de ''Bunun plajla hiçbir alakası yoktur. Haberiniz olsun'' dedi.

AA