Selin KUNT/HABERTURK.COM


Bilişim günümüzde hayatın her alanının vazgeçilmez unsuru. İletişim ve teknolojiyi harmanlayan bu sektör hayatın en etkin unsurlarından biri olmasının yanı sıra aynı zamanda en yeni ve ilkel branşlardan biri; özellikle de hukuk alanında.

Bilişimin sağladığı özgürlük, sınırsız iletişim, her tür bilgiye çok çabuk ulaşabilme, eskiden angarya olan pek çok işin artık saniyelerle halledilebilmesi muhteşem avantajlar ama öte yandan bu sınırsızlık uyuşturucu, çocuk pornosu, terörizm gibi zararlı unsurları göz önüne aldığınızda da cehenneme açılan kapı.

Türkiye'de ciddi anlamda yenilikçi bir Bilişim Hukuku çalışmasına ihtiyaç duyulduğu günümüzde aslında uluslararası arenada da durum farklı değil. Bu yüzden ülkeler bir araya gelip evrensel bir bilişim hukuku oluşturmak, en kötü ihtimalle siber suçları ortak bir paydada tanımlayıp, ortak hareket imkanı sağlayacak kanunlar yapmaya çalışıyorlar. Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi şimdiye kadar bu yönde yapılmış en başarlı çalışma. Türkiye'nin anlayamadığım bir şekilde şimdiye kadar kabul edip, imzalamadığı Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi ile ilgili durum nihayet değişiyor ve Türkiye'nin Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi'ne taraf olmasına ilişkin kanun tasarısının, önümüzdeki aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine gelmesi bekleniyor.

Tüm bu gelişmelerden önce çok önemli bir toplantı 9-11 Haziran tarihleri arası İzmir'de gerçekleşecek: Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı.

Türkiye'den ve dünyadan konunun uzmanı ve tarafı olan pek çok yetkilinin bulunacağı Kurultay'da pek çok ilk yaşanması bekleniyor. Katılımcılar arasındaki bazı kişiler özellikle dikkat çekici:

- FBI'dan Bilişim Suçları ajanı Michelle Pirtle
- Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesini hazırlayan ve yazan Prof. Dr. Henrik Kaspersen
- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker
- Anayasa Mahkemesi'nden Doç.Dr. Ali Karagülmez
- Askeri Yargıtay'dan Dr. Mehmet Ali Uzun
- Google'ın avukatı Gönenç Gürkaynak
- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) üyeleri

Kurultayda gerek katılımcı gerekse izleyici olarak bulunacaklar şimdiden Google'ın avukatı ve TİB temsilcilerinin aynı konferansta yer almalarının sonuçlarını merak ediyor. Son günlerde hararetlenen IP engleleme ve Google'ın Türkiye'deki durumu tartışmalarının bu konferansta doruk noktasına çıkması hatta konunun tarafları arasında ciddi bir karşılaşma yaşanması bekleniyor.