Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Anayasa değişikliği için kamu çalışanlarını kullanılamayacağını, memurların ekonomik, sosyal ve siyasal alandaki haklarının geliştirilmesi için toplu sözleşme, grev ve siyaset hakkını içeren, gerçek anlamda sendikal haklara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Grev ve siyaset hakkı olmadan Anayasa değişikliğini kabul etmiyoruz” dedi.

Türk Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Anayasa değişikliği ile ilgili yaptığı açıklamada, değişiklik için hükümetin samimi olması gerektiğini belirterek, gerçek anlamda toplu sözleşme grev hakkı ve sendikal haklara ihtiyaç olduğunu, bunu için Anayasanın 90. maddesinde bu değişikliğe yer verilebileceğini vurguladı.

Hükümetin bu hakları hemen meclise getirmesi gerektiğini ve tasarıda yer alan toplu sözleşme hakkı, grev ve siyasete katılma hakkı olmadan hiçbir şey ifade etmeyeceğini açıklayan Yokuş, "Grev ve siyaset hakkı olmadan Anayasa değişikliğini kabul etmiyoruz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sendikal haklarla ilgili 2004 yılında verdiği sözü tutması gerektiğini açıklayan Yokuş, “Yargının siyasallaştırılmasına yönelik, kuvvetler ayrılığı prensibini ortadan kaldıran bir Anayasa değişikliği, ülkeyi kargaşa ortamına sürükler. Hükümet bu anlamsız dayatmadan vazgeçmelidir; 'ben yaptım oldu' anlayışıyla yapılan Anayasa değişikliklerinin kimseye faydası olmayacaktır. Bu nedenle, TBMM’de Anayasa metninin maddeler halinde oylanması ve yalnızca meclis onayından geçmeyen konuların halkoyuna ayrı ayrı sunulması; müzakere, demokrasi ve uzlaşma kültürünün bir gereği olacaktır” dedi.

-İŞSİZLİK VE YOKSULLUKLA BERABER SUÇ İŞLEYENLERİN SAYISI ARTI

Açıklmada, Türkiye’de işsizlik ve yoksulluğa değinen Yokuş, işsizliğin ve yoksulluğun dayanılmaz boyutlara ulaştığını, hükümet, işsizliği azaltma, sağlıklı istihdam yaratma ve yoksullukla ilgili bir gayret ve çaba göstermediğini belirtti. Yokuş, “Ekonomik krize, ülkenin kötü yönetilmesi de eklenince Türkiye yaşanabilir bir ülke olmaktan çıkmıştır. Ülke, hızla kargaşaya ve kaosa sürüklenmektedir” dedi. Yokuş, cezaevlerinde, borcunu ödeyemeyen ve suç işleyen vatandaşlarla dolup taşıttığına dikkat çekerek, “İşini kaybetmiş, borç batağına sürüklenmiş yüz binlerce vatandaşımız, büyük aile dramları yaşamaktadır. Türkiye, toplumsal çözülmenin eşiğine gelmiş, suç oranları ve intihar vakaları artmıştır” dedi.

Yokuş açıklamada ayrıca, açılım konusunda, hükümetin her konuda açılım kargaşası yaşadığını ve kurumlararası çatışmaya neden olduğunu, diğer taraftan da, ekonomik krizin yaratığı zengin fakir uçurumunu derinleştirdiğine dikkat çekerek, öncelikle hükümetin bu kaos ortamını çözmesi gerektiği vurguladı. Yokuş, "Ekonomik kriz, zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptı. Türkiye’de, zenginlerin mal varlıkları daha da arttı. Fakirler sofralarındaki ekmekten tasarruf etme durumuna düşürülmüştür" dedi. Yokuş, açılmadık saçılmadık hiç bir değer yargısı kalmadığını savunarak, "Etnik ayrımcılığı körükleyen bu anlayış, ülkeyi bir iç kargaşaya götürecek boyutlara ulaşmıştır" diye konuştu.(ANKA)


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.