Büyükşehir Yasası'nı uygulaması nedeniyle muhalefetin eleştirdiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Yeni Büyükşehir Yasası, biliyorsunuz çok tartışılarak çıktı. Lehinde, aleyhinde çok iddialar söz konusu oldu. Onun için yasa çıktıktan sonra ben, Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'mıza ve hukukçularımıza bu yasayı gayet titizlikle incelemelerini istedim" dedi. Hukukçuların yasayı titizle incelediklerini dile getiren Gül, şunları kaydetti:

TİTİZLİKLE İNCELETTİM

'Bu noktada da bizim hukukçularımız gayet titizlikle incelediler ve sonunda şunu gördüler ki 2004 yılında mahalli idarelerle ilgili çıkan yasa, o zaman yine Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş ve aynı bugünküne benzer iddialarla Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Anayasa Mahkemesi, 2007 yılında bu iddiaları geçerli görmemiş ki o günkü heyet, malum 367 kararını alan Anayasa Mahkemesi'ndeki heyettir. Bundan sonra da yine Anayasa Mahkemesi'ne çıkan mahalli idarelerle ilgili bazı kanunlar var, onlar da Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Kocaeli, İzmir, büyükşehirle ilgili. Onlar da yine Anayasa Mahkemesi tarafından birkaç kez bu tip iddialarla ilgili kanunlar, hepsi 'Anayasaya aykırı değil' diye geri gönderilmiş. Dolayısıyla orada tasvip görmemiş bu iddialar. Bunun üzerine ben de bu yasayı yayımladım." Gül, "İşin siyasi tarafı tabii ki tartışılır, lehinde, aleyhinde konuşuluyor ama dediğim gibi onları siyaset alanına bıraktım. Ben, Anayasa ile ilgili kısımlarını dikkatli ve titizli bir şekilde incelettim ve Anayasa Mahkemesi'nin ortaya çıkan bu benzer kararları çerçevesi içerisinde de neticede bunu yayımladım' dedi.

MURSİ'YLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile telefonda görüştü. Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yi telefonla arayarak, güncel ikili ve bölgesel meselelere ilişkin olarak fikir alışverişinde bulundu.